În Dobrogea, recoltatul la floarea soarelui a început deja de săptămâna trecută, mult mai devreme decât în mod obișnuit, însă cu speranțe slabe pentru fermieri în ceea ce privește producția. Seceta și arșița s-au resimțit mai puternic ca niciodată, iar fermierii își fac deja calculele să vadă câți bani au pierdut, pentru că de profit nu se poate discuta în condițiile actuale, spune Raul Mărunțoiu, fermier din județul Constanța.
”Iată că anul acesta, recoltatul florii soarelui a început, în Dobrogea, încă de pe data de 9 august, cel puțin la noi în fermă. Sunt ferme care au treierat deja floarea soarelui de mai bine de două-trei zile, este o campanie de recoltare pornită extraordinar de devreme, mai devreme ca oricând. Seceta și arșița profundă din luna iulie și-au spus cuvântul, culturile sunt arse, slab dezvoltate ca elemente de producție, floarea soarelui are pălării foarte mici, semințe reduse, seci, fără conținut bogat în ulei.
O recoltăm, eliberăm terenul, tragem linie și după aceea cuantificăm pagubele, pentru că de profit nici nu poate fi vorba, dar nu poate fi vorba nici măcar de acoperirea cheltuielilor cu înființarea și întreținerea acestei culturi. Asta e situația, acesta este anul, încă un an secetos, al treilea an dezastruos pentru culturile de floarea soarelui din Dobrogea”, a precizat Raul Mărunțoiu.
Imaginile dezastrului din Dobrogea le vedeți în materialul video de mai jos, publicat de jurnalistul Ovidiu Ghinea.