A ÎNCEPUT RECOLTAREA LA VIE! AFLA CAT COSTA UN KILOGRAM DE STRUGURI

Podgorenii din Vrancea au început  culesul de vie de mai bine de o săptămână pentru această toamnă. Momentan s-a început campania de recoltare în zona podgoriei Cotești, locul în care culesul viei începe tot timpul mai devreme cu două săptămâni față de restul județului. Data recoltării a fost devansată anul acesta datorită vremii călduroase din luna august dar și de căderile de grindină. Din fericire nu s-au produs mari pagube, însă podgorenii au ales să culeagă strugurii mai repede decât să mai aștepte, fapt ce i-ar fi putut costa pierderea totală a producției.

Spre deosebire de anii precedenți, toamna aceasta sunt mai mulți producători de vin care achiziționează strugurii de la micii podgoreni. Cramele care fac achiziții de struguri sunt amplasate de la Cotești până la Panciu. Cele mai avantajoase prețuri sunt la strugurii din soiuri roșii unde se plătește minim un leu și se ajunge, în funcție de cantitatea de zahăr, până la 1,5 lei. La strugurii din soiuri albe prețul minim de 0,9 lei și se ajunge la 1,2 lei.

Directorul executiv al Direcției Agricole, a precizat că producția medie la strugurii de masă este de 6000 kg la hectar iar la strugurii de vin crește până la 6500 kg pe suprafețele recoltate până acum. La Direcția Agricolă au fost eliberate până acum 800 carnete de viticultor către podgoreni.    

Pe de altă parte, producătorii de struguri sunt nemulțumiți de lipsa zilierilor care să ajute la recoltat. Nu e prima toamnă în care producătorii se lovesc de problema forței de muncă dar anul acesta este cel mai greu. Până acum mai erau aduși oameni din zona județelor Moldovei dar este din ce în ce mai dificil. Zilierii vor mai mulți bani iar prețul strugurilor nu s-a modificat față de anii trecuți. „Avem probleme cu forța de muncă. Nu găsim oameni pentru cules. Oamenii vor mai mulți bani, trebuie să plătim taxe dar prețul strugurilor nu a crescut de ani de zile. Ce să facem acum? Nu putem să lăsăm via nelucrată și ne chinuim în fiecare an să supraviețuim”, a declarat un producător din zona Odobeștiului.