16 iunie 2021 - 11:41

A inceput nebunia cireselor! Cu cat se vinde astazi un kilogram?

”Aurul roșu” din piețe se vinde în Păulești, în judeţul Prahova, de două ori mai ieftin decât în București. Cireșele îi îmbie pe șoferi să oprească pentru a-și face plinul de vitamine pentru toată familia.

Anii trecuți, toți veneau în comuna consacrată de Festivalul Cireșelor, cu tone de fructe și muzică live. Restricțiile impuse de pandemie i-au făcut pe săteni să caute alte modalități de a-și comercializa roadele.

În mod normal, cireșele din această livada ajungeau la Festivalul din Păulești, însă în acest an, pentru că toate evenimentele mari sunt anulate, producția este vândută în fața porților de către săteni, scrie Digi24.

”Să știți că merg. Cu 15 lei kilogramul mergdar se culeg foarte greu, că sunt micuțe acum, primele cireșe de mai”, spune o producătoare.

Sătenii din Păulești se plâng că găsesc cu greu ajutoare pentru cules.

În Gorj, pe de altă parte, prețul cireșelor a scăzut la jumătate în doar câteva zile. Vremea frumoasă a grăbit coacerea cireșelor în livezile din județ, astfel că în piețe a intrat o cantitate mult mai mare de fructe, raportat la începutul lunii.

În cele două mari piețe din municipiul Târgu Jiu, respectiv Piața Centrală și Piața 9 Mai, prețul mediu al kilogramului de cireșe autohtone era duminică de 8 lei. Existau mese ale producătorilor locali unde prețul afișat era de 7 lei și chiar de 6 lei per kilogram. Este vorba, în special, de fructe aduse din comunele vecine municipiului Târgu Jiu, precum Turcinești sau Stănești.

Aici există multe plantații de cireș și fructele se găsesc acum în cantități mari, dat fiind faptul că este sezonul cireșelor autohtone. Pe piață se regăseau și cireșe din import, în principal din Grecia. Prețul era de 15 lei kilogramul, diferența fiind însă de mărime. Fructele din Gorj nu sunt însă stropite și toate sunt bio.

Săptămânile trecute, prețul cireșelor șoca pe toată lumea în București, unde un kilogram se vindea cu 150 de lei. La Cluj-Napoca, prețul era mai mic, dar tot exagerat. Un kilogram costa atunci 57,99 lei.