5 august 2021 - 08:13

A fost inaugurat primul imobil din Romania realizat din lemn si izolat cu lana de oaie

În județul Bistrița-Năsăud, localitatea Lunca Ilvei a fost inaugurat Centrul de Cercetare, Inovare, Proiectare și Formare Profesională „Silvania”! Acesta este primul imobil realizat din lemn și izolat cu lână de oaie din România. Aici, elevii și studenții vor putea efectua ore de practică în producție, cercetare și studiu.

Centrul va funcționa, în curând, pe lângă moderna fabrică de cherestea „Silvania Internațional”. La inaugurarea complexului a fost prezent și Ministrul Agriculturii Adrian Oros care a anunțat că centrul își propune să promoveze metode, soluții și practici inovative pentru protecția mediului înconjurător, utilizarea și valorificarea echilibrată a resurselor, cu renunțarea practicilor agresive din partea factorului uman față de resurse și mediul înconjurător.
 
„Un complex de avangardă, care include elemente tradiționale, rustice, anunțând misiunea pe care o are: salvarea satului românesc prin reîntoarcerea la tradiții, folosind metode și tehnologii moderne”, a scris Adrian Oros pe pagina sa de Facebook.
 
Centrul este un proiect unic în România și va avea inclusiv spații de servire a mesei, spații de cazare și spații de cercetare, inovare, proiectare, sală de conferințe, săli de documentare, bibliotecă tehnică, sală de expoziții.
 
„Unul dintre obiective va fi punerea în valoare a resurselor pe care le avem pe plan local, și mă refer aici la: lemn, piatră și lână, fiind primul imobil din România construit din lemn de Lunca Ilvei, din piatra de andezit de la Măgura Ilvei și lâna de oaie din Țara Năsăudului (nu mai puțin de două TIR-uri din saltele de oaie intră în componența izolării termice și fonice a acestei clădiri), în așa fel încât cei care vin aici să vadă o construcție realizată pe sisteme și concepte inovative de proiectare și execuție”, a transmis Emil Iugan, inițiatorul acestui proiect revoluționar, citat de silvaniabn.ro.
 
În cadrul inaugurării organizate în sala de întâlniri a complexului „Silvania” au fost prezentate teme de studiu pe baza cărora se poate asigura o dezvoltare durabilă a mediului rural, cu sprijinul și implicarea activă a autorităților publice locale:
 
  • arhitectura responsabilă cu referire la construcțiile rurale – materiale de construcție și integrarea în specificul local;
  • lâna de oaie ca material inovativ pentru izolații în construcții – intervenția statului considerată necesară prin subvenții pentru un preț competitiv al acestui material;
  • proiecte de cercetare și investiții la Silvania Internațional pentru elemente stratificate din lemn, CLT cu lâna încorporată în elemente de pereți.
Adrian Oros a discutat și cu reprezentanții formelor asociative și cu fermierii prezenți despre prioritățile de dezvoltare rurală. Accentul a fost pus pe ferma de familie și finanțările acordate pentru mediu și climă în programarea financiară 2021-2027.