2 decembrie 2021 - 20:26

A fost descoperita gena care elimina utilizarea pesticidelor in culturile de rosii

Cercetătorii de la Universitatea de Stat din Michigan consideră că utilizarea pesticidelor ar putea fi redusă prin preluarea unor indicii de la plantele sălbatice. Echipa a identificat recent o funcție de evoluție în plantele de tomate sălbatice care ar putea fi folosită de crescătorii de plante pentru a crea roșii rezistente la dăunători.

Repelanții naturali împotriva insectelor

Studiul, publicat în Science Advances, a urmărit evoluția unei gene specifice care produce un compus lipicios în vârfurile trichomilor sau a firelor de păr de pe planta Solanum pennellii găsită în deșertul Atacama din Peru, unul dintre cele mai dure medii de pe pământ. Aceste fire lipicioase acționează ca agenți naturali de respingere a insectelor pentru a proteja planta, ajutându să asigure supraviețuirea procesului de reproduce.

„Am identificat o genă care există în această plantă sălbatică, dar nu și în roșiile cultivate”, a declarat Rob Last, MSU Barnett Rosenberg, profesor de biochimie a plantelor. „Enzima asemănătoare cu invertaza creează compuși de insecticide care nu se găsesc în tomatele de grădină. Această trăsătură defensivă ar putea fi cultivată în plante moderne”, a adăugat Rosenberg.

Crescătorii au eliminat trăsăturile nedorite

Potrivit ultimelor tomate cultivate recent, au fost găsiți mai putini compuși în plantele sălbatice, deoarece, ignorandu-și funcționarea adaptivă, crescătorii îndepartează trăsăturile nedorite. Folosind tehnici precum tehnologia de editare a genei CRISPR, echipa a identificat o enzimă asemănătoare cu invertaza specifică celulelor la vârfurile lipicioase. Invertaza reglementează multe aspecte ale creșterii și dezvoltării plantelor, iar în roșiile sălbatice, enzima a evoluat pentru a facilita producerea de compuși de insecticide noi. Această descoperire reprezintă un pas înainte spre înțelegerea rezistenței naturale la insecte a plantelor Solanum pennellii, ceea ce ar putea permite introducerea acestei trăsături în tomate cultivate folosind practici tradiționale de reproducere.