A fost aprobată hotărârea privind aprobarea plafoanelor alocate ajutoarelor naţionale tranzitorii şi schemelor de sprijin cuplat

porc-vietnameziJoi, 16 iunie 2016, Guvernul României a aprobat, în şedinţă, Hotărârea privind aprobarea plafoanelor alocate ajutoarelor naţionale tranzitorii şi schemelor de sprijin cuplat în sectorul vegetal, precum şi pentru stabilirea cuantumului acestora pe anul 2015.
Actul normativ stabileşte valoarea totală a sprijinului financiar la suma de 110,5 milioane euro, din care 105,7 milioane euro reprezintă schemele de sprijin cuplat în sectorul vegetal și 4,318 milioane euro, plafonul ajutoarelor naționale tranzitorii în sectorul vegetal.
Schemele de sprijin cuplat în sectorul vegetal se acordă agricultorilor din sectorul vegetal pentru culturi de soia, lucernă, mazăre boabe pentru industrializare, fasole boabe pentru industrializare, cânepă pentru ulei și fibre, orez, sămânță de cartof, hamei, sfeclă de zahăr, tomate și castraveți pentru industrializare (cultivate în câmp), tomate, castraveți, ardei, varză pentru consum în stare proaspătă și castraveți pentru industrializare (cultivate în sere și solare), prune, mere, cireșe, vișine, caise, zarzăre pentru industrializare, cartof timpuriu pentru industrializare.
Ajutoarele naționale tranzitorii în sectorul vegetal se acordă fermierilor pentru culturile de in și cânepă pentru fibră, tutun, hamei și sfeclă de zahăr.
Cuantumurile pe hectar se calculează prin raportarea sumelor stabilite prin acest act normativ la suprafețele eligibile din baza de date a Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), pe fiecare cultură în parte.
Fondurile necesare plății schemelor de sprijin cuplat în sectorul vegetal se acordă din venituri din privatizare, urmând a fi ulterior recuperate din Fondul European pentru Garantare în Agricultură (FEGA), iar cele pentru ajutoarele naționale tranzitorii de la bugetul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale.
Potrivit OUG nr 3/2015, beneficiarii plăților în cazul măsurilor de sprijin cuplat sunt „fermierii activi”, iar în cazul ajutoarelor naționale tranzitorii nefiind necesar ca aceştia să deţină calitatea de „fermier activ”.
 
 

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole