25 ianuarie 2022 - 10:46

A doua pâine a românilor riscă să dispară! ”Cartoful a devenit o cultură nerentabilă”

Cartoful este, fără doar și poate, unul dintre alimentele de bază ale românilor. Cu toate acestea, producția de cartofi din România s-a redus drastic în ultimii ani, iar țara noastră a ajuns să importe peste jumătate din cantitatea de cartofi pe care o consumă românii. În aceste condiții, dacă nu se iau niște măsuri urgente pentru sprijinirea acestui sector, din ce în ce mai mulți fermieri vor renunța în următorii ani la această cultură.

Despre riscul dispariției cartofului românesc a discutat și Ovidiu Ghinea împreună cu invitații săi din emisiunea ”Agricultura la Raport”.

“Sectorul cartofului este un contributor semnificativ la deficitul de balanță comercială cu produse agroalimentare a României. 60% din ce consumă românii vine din import, dar cifrele sunt mult mai dramatice. În 7 ani de zile, suprafața pe care se produce cartof în România s-a redus la jumătate. Este ca și cum s-a produs un cataclism. De la 58.000 de hectare, am ajuns în 2021 la 28.000 de hectare”, a precizat Florian Ciolacu, director executiv al Clubului Fermierilor Români.

Unul dintre motivele pentru care suprafețele cultivate s-au redus atât de mult este faptul că prețul pe care producătorii îl primesc la poarta fermei a ajuns la un minim istoric. Practic, cultivarea cartofului în România a devenit nerentabilă, spun specialiștii.

”Cartoful a devenit o cultură nerentabilă și extrem de riscantă. Noi producem cartofi cu un preț de 55-60 de bani/kg, și vorbesc de prețurile de la poarta fermei. Colegii din marile bazine legumicole au vândut chiar și cu 15 bani/kg, este un minim istoric. Ce producție trebuie să facă acești fermieri ca să-și acopere costurile? Costurile înființării unui hectar de cartofi pentru consum variază între 15.000 și 25.000 mii lei. Dacă facem un calcul, la prețul de 55 bani/kg, și vorbim de un preț rezonabil pentru acest an, obținut cu greu, trebuie să produci 45 de tone vandabile per hectar. În acest moment, numai fermierii super-performați, cu tehnologie comparabilă cu cea din vest pot să producă aceste cantități”, ne-a explicat Romulus Oprea, președintele Federației Naționale Cartoful din România (FNCR).

Fermierii au discutat problema și cu echipa de la Ministerul Agriculturii, propunând și o strategie pentru redresarea acestui sector. Potrivit vicepreședintelui Clubului Fermierilor Români, Laszlo Becsek, ministrul Adrian Oros a promis și o măsură specială, pe fonduri europene, dedicată exclusiv sectorului cartofului.

”Domnul ministru ne-a spus că a înțeles problema și este dornic să ne ajute cu ce poate. Am primit o promisiune ca la măsurile din fonduri europene, cartoful să fie tratat separate, să existe o măsură separată specială pentru cartof. Dacă noi trebuie să ne luptăm cu alte culturi și proiectele sunt evaluate conform punctelor SO, cultura cartofului nu are nicio șansă. Atunci, domnul ministru ne-a promis că va face o măsură separată pentru cartof. (…) Cea mai mare durere a cartofului în România este reprezentată de depozitare. Până când nu avem posibilitatea să depozităm marfa produsă, nu o să avem posibilitatea să livrăm continuu pe piață un produs de calitate”, a precizat Laszlo Becsek.