Fructele proaspete, conservele din fructe, citricele şi transportul aerian au înregistrat cele mai mari scumpiri în luna mai, comparativ cu aprilie, în timp ce cartofii, alte legume/conserve de legume, combustibilii şi serviciile de apă, canal şi salubritate s-au ieftinit în perioada analizată, reiese din datele Institutului Naţional de Statistică (INS), publicate vineri.
Conform statisticii oficiale, preţul fructelor proaspete a crescut cu 6,24%, în mai 2020 faţă de aprilie, anul curent, fructele şi conservele din fructe s-au scumpit cu 4,63%, iar fructele şi conservele din fructe, cu 5,35%. De asemenea, preţul făinii a urcat cu 1,94%, cel al produselor de morărit cu 1,59%, iar mălaiul s-a scumpit cu 1,11%.
Pe de altă parte, la categoria mărfurilor alimentare, preţul cartofilor a scăzut cu 0,72%, cel al ouălor cu 0,94%, iar la categoria „Alte legume şi conserve de legume”, cu 3,61%.
Preţurile de consum în luna mai 2020, comparativ cu aprilie, au urcat cu 0,05%, iar faţă de decembrie 2019 avansul a fost de 1,47%.
Rata anuală calculată pe baza indicelui armonizat al preţurilor de consum (IAPC) este 1,8%.
Rata medie a preţurilor de consum în ultimele 12 luni (iunie 2019 – mai 2020) faţă de precedentele 12 luni (iunie 2018 – mai 2019), calculată pe baza IPC, este 3,4%. Determinată pe baza IAPC, rata medie este 3,3%.
Ministrul Finanţelor, Florin Cîţu, estima recent că inflaţia va coborî anul acesta sub 2%, în prezent tendinţa fiind de scădere.
Banca Naţională a României a redus prognoza de inflaţie pentru finalul acestui an la 2,8%, de la 3% anterior.





























