Nicu Vasile (LAPAR): ”97% din fermierii români sunt non-agronomi”

Agricultura României se află în prezent departe de potențialul de producție pe care îl are, iar parte din problemă este reprezentată de lipsa profesioniștilor din acest sector. Potrivit președintelui Ligii Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România, Nicu Vasile, 97% din fermierii români sunt non-agronomi.

”Chiar și într-un an bun, fără probleme de secetă, agricultura României nu produce mai mult de 30% din potențialul pe care poate să îl ofere. Agricultura poate oferi bugetului de stat undeva la 64-70 miliarde de euro pe an. Noi nu obținem mai mult de 17 miliarde în momentul acesta”, a precizat Nicu Vasile pentru AGRO TV.

Potrivit liderului LAPAR, situația de fragmentare a terenurilor din prezent seamănă mult cu cea de la începutul secolului XX, de pe vremea Răscoalei Țărănești care a izbucnit la Flămânzi, județul Botoșani.

”Una peste alta, agricultura este vârful de lance al unei economii. Discut de digitalizare, de robotizare, de tot ce înseamnă vârf în economia mondială, dar noi am rămas tot la lucruri rudimentare. Gradul de fragmentare al agriculturii din România se aseamănă extraordinar de mult cu perioada 1907. Știm ce a fost la 1907 la Flămânzi. (…) Eu am rămas surprins să văd pe o statistică de la comunitatea europeană că 97% dintre fermierii români sunt non-agronomi. Asta înseamnă că nu știm să facem performanță”, a mai spus Nicu Vasile.

Interviul complet realizat de Constantin Rudnițchi cu șeful LAPAR poate fi urmărit pe canalul de youtube AGRO TV.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole