21 ianuarie 2022 - 03:24

Ministrul Oros recunoaște: „Producătorii primari sunt veriga cea mai slabă în lanțul trofic”. 760 de milioane de euro alocați pentru depozitare și procesare ÎN FERMĂ!

Ministrul Agriculturii, Adrian Oros, a recunoscut că fermierii români se află în cea mai slabă poziție în „lanțul trofic” al circuitului alimentar. De aceea, cea mai importantă măsură pe care Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) o are în vedere pentru perioada următoare o reprezintă investițiile în capacități de depozitare și procesare în fermă, pentru care s-au alocat 760 de milioane de euro.

„Când am făcut analiza nevoilor și analiza SWOT, am constatat că deficitul balanței comerciale este determinat în primul rând de o slabă capacitate de depozitare și procesare. Si atunci, foarte mulți dintre fermieri, producători de materie primă, cereale boabe sau animale, preferă să vândă sub această formă, fără să avem valoare adăugată. În schimb, se importă hrană procesată, cu mare valoare adăugată”, a arătat ministrul.

Adrian Oros a explicat că singura modalitate prin care Ministerul Agriculturii poate interveni în această paradigmă este să sprijine consistent investițiile în capacitățile de depozitare și procesare în fermă.

„Deci aici sunt beneficiari doar fermierii care doresc să își facă capacități de depozitare și procesare”, a precizat Oros.

Ministrul a menționat că această măsură a fost împărțită în 8 componente, astfel încât „să fie impactate toate zonele din țară și toate domeniile de activitate”. Astfel, pentru legumicultură, sunt alocate 100 de milioane de euro doar pentru sere și solarii, iar alte 50 de milioane pentru depozitare și procesarea legumelor. Pentru zootehnie, există o alocare financiară de 300 de milioane de euro, din care 60 de milioane de euro doar pentru zona montană. Printre domeniile vizate de această măsură se mai află producția vegetală, achiziționarea de echipamente de irigații, dar și achiziționarea de echipamente pentru tinerii fermieri.

Tot pentru dezvoltarea capacităților de depozitare și procesare în țară, va fi implementată, separat, măsura 4.2 – „Sprijin pentru investiții în procesare și marketing”, care are o alocare financiară de 140 milioane de euro și, respectiv, încă 10 milioane de euro pentru sectorul pomicol. Aici, pe lângă producătorii primari, pot să devină beneficiari și alți agenți economici, care să dezvolte capacități de depozitare și procesare.

„Dar ne-am dorit ca producătorii primari să aibă acces la sume pentru depozitare și procesare, pentru că altfel, tot timpul, ei fiind veriga cea mai slabă în acest lanț valoric, acest lanț trofic, cei care au depozitarea și procesarea pun presiune pe prețul pe care îl oferă producției primare”, a explicat Adrian Oros.

Ministrul și-a exprimat speranța că aceste sume, „care sunt considerabile pentru următorii doi ani”, vor fi accesate de cât mai mulți dintre producătorii primari care, prin dezvoltarea propriilor capacități de depozitare și procesare, să devină mai sustenabili. Astfel, dacă exportăm, să exportăm hrană procesată cu mare valoare adăugată.

„Nu putem obliga un fermier să nu își vândă produsul sau să-i dictăm prețul la care să vândă. Noi putem doar să îi încurajăm prin aceste sume și prin intensitate de sprijin crescută să se asocieze și să își facă capacități de depozitare și procesare. Să încercăm să oprim, astfel, acel declin al balanței comerciale, acel paradox prin care, deși sunt producții mari în unii ani, se importă foarte multă hrană procesată”, a mai arătat ministrul Oros în conferința de presă.