60 EURO/kg de carne – Prețul ADEVĂRAT, fără subvenții

Dacă fermierii nu ar primi subvenții, cetățenii Uniunii Europene ar trebui să plătească de 10 ori mai mulți bani pentru alimente de bază, precum carnea și laptele – este mesajul ferm transmis de europarlamentarul Daniel Buda într-o dezbatere din cadrul Comisiei de Agricultură din Parlamentul European.

Astfel, oamenii ar trebui să plătească 60 de euro pe un kilogram de carne de porc și 15-20 de euro pe un litru de lapte, spune Daniel Buda. Redăm în rândurile de mai jos mesajul integral publicat pe pagina oficială de facebook a europarlamentarului român.

”Nu de puține ori sunt discuții în spațiul public legate de banii pe care ar trebui să-i primească fermierii astfel încât sa își păstreze capacitatea de a produce alimente de calitate și la prețuri accesibile pentru consumatori! Se creează astfel o falsă problemă că uneori fermierii primesc prea mulți bani și că ei nu se întorc în economie! La o primă vedere și o analiză economică rudimentară, fără să se înțeleagă prea multe, poate fi reală aserțiunea cu rata de întoarcere în economie!

Se pierde însă din vedere un lucru esențial! Fără acești bani din subvenții sau plăți directe, cum vreți să le spuneți, costul pe unitatea de produs ar fi de 10 ori mai mare! Am ridicat aceste probleme în cadrul Comisiei pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală din această săptămână, participând la o dezbatere pe marginea prezentării de către un reprezentant al Comisiei (DG AGRI) a raportului de evaluare a politicii de informare privind politica agricolă comună (PAC).

Dacă astăzi, într-o medie europeană, kg de carne de porc este 6 euro fără aceste subvenții pentru fermieri, kg ar costa poate 60 de euro! La fel și cu litru de lapte unde avem un preț mediu de 2 euro, s-ar duce în 15-20 de euro! De ce?! Simplu! Costurile de producție în agricultură sunt foarte mari! Și nu doar în România, ci în întreaga lume. Iar fermierul, în mod paradoxal, nu este un tonomat unde să bagi un euro și să scoți litru de lapte! Este și el un om, cu familie, cu copii la școală, cu nevoi personale și care de multe ori muncește în condiții care îți stârnesc empatie când stai pe canapeaua din living umblând la aerul condiționat ca să nu te doară capul!

Am mai spus asta și în cadrul Comisiei AGRI, unde din păcate avem de-a face cu unele abordări ale Comisiei desprinse din realitate, pentru că nu-i așa, nici aici nu sunt “toate cu lapte “. Cel mai bun barometru pentru viața la țară ar fi să ne facem o evaluare fiecare și să ne gândim câți dintre noi ne-am îndemna copilul să fie fermier într-o fermă de vaci de lapte de exemplu! Și atunci sigur că putem avea un răspuns.

De ce noi, cei din Comisia de Agricultură și cei din Comisia de Dezvoltare Regională țipăm ca din gură de șarpe când Comisia Europeană, vrea să mai taie o felie din banii fermierilor sau a primarilor și să-i pună la dispoziția unor structuri care să dezvolte diverse capacități care au prea puține legături cu agricultura! Nu întâmplător le spuneam colegilor că cel mult le dam bălegarul pentru biogaz și nicidecum bani fermierilor! Deși chiar și bălegarul este un produs indispensabil având în vedere prețul îngrășămintelor!

Revenind la oile noastre, consumatorii trebuie să fie informați în mod corect de aspectele legate de banii investiți în agricultură iar decidenții politici să înțeleagă că fermierul nu este doar “un dispecer al banilor“ pe care uneori îl mută dintr-un “jeb în alt jeb“! Asta dacă nu-i lovesc creșterea prețurilor între timp și umblă la alocația copilului să își completeze nevoile financiare!”, a precizat Daniel Buda.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole