27 mai 2022 - 09:15

ALERTĂ! Peste 60 de tone de carne de pui cu salmonella pe rafturile mai multor magazine din țară!

Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) anunță că peste 60 de tone de carne de pui contaminată cu salmonella au fost descoperite de inspectorii sanitar-veterinari, în mai multe magazine din țară.

Carnea a fost retrasă de la vânzare, conform autorităților, informează stirileprotv.ro.

Cu toate acestea, aproximativ 500 de kilograme de carne au fost deja comercializate către consumatorul final, a declarat Mihai Ponea, vicepreședinte ANSVSA. Acesta a atras atenția că oamenii care au apucat să cumpere, nu trebuie să consume carnea, decât dacă este bine gătită, la temperaturi de peste 70 de grade Celsius. De asemenea, conform recomandărilor medicilor, carnea nu trebuie spălată înainte pentru că apa împrăștie bacteriile.

„Să ne asigurăm că tratăm termic foarte bine carnea de pasăre, pentru că prin tratament la peste 70 de grade, câteva minute, această bacterie se distruge”, a explicat vicepreședintele ANSVSA.

Analizele de laborator au arătat că salmonella enteritidis, o bacterie periculoasă pentru organism, era prezentă în pulpe și pipote de pui congelate. Carnea a fost importată din Polonia și a ajuns în fabrici de procesare și în multe magazine și hypermarketuri.

Lanțurile de magazine unde au fost efectuate controalele ANSVSA dau asigurări că urmează toți pașii impuși de inspectorii sanitar-veterinari. Autoritățile avertizează lanțurile de supermarketuri că măsurile ce urmează vor fi mult mai drastice dacă situația cu importurile de carne de pui din Polonia va continua în acest fel.

„Am identificat unul din tipurile de salmonella periculoase, salmonella enteritidis, care provoacă toxinfecții extrem de grave la copii și vârstnici. Mesajul este unul de avertizare gravă către supermarketuri, pentru că s-a constatat în ultima perioadă un aflux extraordinar de mare de carne de pasăre din Polonia. Dacă continuăm aceste lucruri, România va încerca de la intrarea în țară, în vamă, oprirea acestor mărfuri, până la ieșirea buletinelor de analize”, a avertizat Mihai Ponea, care a anunțat că se vor efectua controale și în perioada următoare.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.