14 mai 2021 - 13:25

500 de milioane de animale au ars de vii in incendiile din Australia

Aproape jumătate de miliard de animale au murit arse de vii, inclusiv aproape o treime din populația de urși koala din principalul habitat, în incendiile care distrug Australia începând din luna septembrie și până în prezent, anunță presa australiană. 

Universitatea din Sydney estimează că aproximativ 480 de milioane de mamifere, păsări și reptile au fost ucise, direct sau indirect, de incendiile devastatoare care au început în septembrie 2019. Există temeri că specii întregi de plante și de animale au fost distruse în totalitate de foc.

Incendiile de vegetaţie au distrus până acum peste cinci milioane de hectare, din care 4 milioane de hectare numai în New South Wales (NSW). Din păcate, condiţiile favorabile duc la apariţia de noi focare aproape în fiecare zi. Miercuri, erau încă peste 100 de focare de incendii active în statul NSW, iar mii de pompieri luptă cu flăcările.

Ministrul federal al Mediului, Sussan Ley, a declarat pentru ABC că ar fi murit “până la 30% din populația de koala din regiunea respectivă, deoarece aproximativ 30% din habitatul lor a fost distrus”.

„Vom ști mai multe când incendiile se vor calma și se va putea face o evaluare adecvată”, a adăugat ea.

Mai mult, incendiile au făcut și victime umane, 19 oameni pierzânduși viața până acum. În plus, peste 1.400 de case au fost distruse de flăcări.

Pentru sute de mii de australieni, dar şi turişti aflaţi în aceste zile pe coasta de sud-est, trecerea în noul an a părut Apocalipsa.

Din cauza incendiilor de vegetaţie scăpate de sub control, cerul a prins o culoare roşiatică, iar aerul este încărcat de fum. Mai multe localităţi au fost evacuate şi, ca la un semn, maşinile au cotropit şoselele. Oamenii au profitat de o scurtă perioadă de acalmie ca să-şi facă rezerve de combustibil şi de alimente.

Armata și Marina ajută la stingerea incendiilor, iar Canada și Statele Unite au trimis unități de pompieri voluntari.