50 de hectare ADS pentru tinerii fermieri – binecuvântare sau sinucidere curată?

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR), împreună cu Agenția Domeniilor Statului (ADS), au lansat anul trecut un program prin care tinerii fermieri pot beneficia de până la 50 de hectare de teren din proprietatea statului pe care să își desfășoare activitatea.

Programul a venit cu multe speranțe pentru tinerii fermieri, iar primul contract a fost semnat la sfârșitul anului trecut, cu un fermier din Satu Mare, care a primit 49,6 hectare de teren.

Nu toată lumea are, însă, încredere în succesul acestui program pe termen lung. În emisiunea ”Agricultura la Raport”, realizatorul Ovidiu Ghinea a dezbătut subiectul alături de mai mulți fermieri cu experiență. Aceștia consideră că fără o strategie și niște facilități care să acompanieze cele 50 de hectare de teren, tinerii fermieri vor avea mai mult de suferit de pe urma pământului, mai ales că redevența pe care trebuie să o plătească este una destul de consistentă.

”Dacă îl bagi în vegetal la o producție medie de 5 tone de grâu la hectar și dă arendă 30% din cantitatea asta, mai are și celelalte cheltuieli, l-ai omorât din fașă. Dacă îi creezi un cadru, îi faci niște facilități, poate cu 50 de hectare se apucă de legumicultură, sau dacă e în zona de munte își ia niște vaci, 100 de oi, discutăm despre cu totul altceva. Dar dacă îi dai în zona de câmpie și îl bagi în cultura mare cu 50 de hectare, l-ai nenorocit. Nu este sustenabil”, a precizat fermierul Alexandru Baciu.

În viziunea președintelui Asociației Fermierilor Români (AFR), Adrian Rădulescu, tinerii care primesc terenurile respective ar trebui ”lipiți” de fermieri mari, cu experiență, pentru a învăța de la ei cum să își gestioneze afacerea.

”L-aș lipi de un fermier mai mare, un fermier care lucrează 3.000 hectare, de la care să învețe. Pentru că poate să-l întrebe și să învețe de la el cum să ia îngrășăminte sau altele la un preț mai mic”, a adăugat fermierul Adrian Rădulescu.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole