Nu mai puțin de 4 miliarde de euro se află la dispoziția diferitelor categorii de întreprinzători mici și mijlocii, printre care și fermierii, prin intermediul programului IMM INVEST PLUS, cu toate componentele sale: IMM INVEST ROMÂNIA, AGRO IMM INVEST, IMM PROD, GARANT CONSTRUCT, INNOVATION şi RURAL INVEST.
Marți, 20 septembrie 2022, a avut loc la Palatul Victoria ceremonia de semnare a convențiilor pentru noul program guvernamental IMM Invest Plus.
În cadrul evenimentului, desfășurat în prezenţa premierului Nicolae Ciucă şi a ministrului Finanţelor, Adrian Câciu, Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici și Mijlocii (FNGCIMM), alături de Fondul Român de Contragarantare (FRC) și de Fondul de Garantare a Creditului Rural (FGCR) au fost mandatate de către Ministerul Finanțelor pentru a implementa Schema de ajutor de stat IMM INVEST PLUS, în contextul preocupărilor constante ale Guvernului României pe linia asigurării unui cadru adecvat şi predictibil pentru facilitarea accesului IMM-urilor la finanțare.
La eveniment au mai participat Petre Daea, ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Florin Jianu, preşedintele CA FNGCIMM, Alina Toma, preşedinte director general al FGCR, Dumitru Nancu, directorul general FNGCIMM, Alin Văleanu, preşedintele Directoratului Fondului Român de Contragarantare precum şi reprezentanţi ai celor 26 instituţii financiare din România cu care cele trei fonduri au relaţii de colaborare pentru facilitarea accesului la finanţare a mediului de afaceri din România.
„Evenimentul de astăzi este unul cât se poate de binevenit și cât se poate de onest între Guvern, mediu de afaceri și bănci. Dorim să asigurăm în continuare antreprenorii din România că, la nivelul Guvernului, al celorlalte instituții ale statului, precum și la nivelul sistemului bancar, căutăm soluții pentru a sprijini mediul de afaceri și pentru a asigura menținerea unei dinamici corespunzătoare economiei românești. În situații de criză există o singură soluție: investiții, investiții și iar investiții. Ca atare, prin tot ceea ce am întreprins și vom întreprinde pe mai departe, vom continua să susținem mediul de afaceri și vom folosi toate resursele financiare aflate la dispoziție, atât cele de la bugetul de stat, cât și cele din fonduri europene. Trebuie să depășim această situație și nu o putem face decât împreună. De aceea vă vog să mizați în continuare pe întreaga noastră putere de înțelegere, pe întregul nostru sprijin și pe deschiderea noastră către dialog”, a declarat premierul Nicolae Ciucă la finalul ceremoniei de semnare a convențiilor pentru noul program guvernamental IMM INVEST PLUS.
Potrivit reprezentanților FNGCIMM, Schema de ajutor de stat IMM INVEST PLUS, aprobată prin Decizia Comisiei Europene din 9 septembrie, reprezintă cel mai mare sprijin financiar aprobat la nivel european care are ca principal obiectiv susţinerea IMM-urilor.
Prin IMM INVEST PLUS, Guvernul alocă un sprijin financiar de 4 miliarde euro pentru susţinerea întreprinderilor mici şi mijlocii din România.
Conform prevederilor Cadrului temporar pentru acordarea ajutoarelor de stat, schema de ajutor de stat poate fi accesată până la data de 31 decembrie 2022 și oferă accesul la finanțări de maximum 10 milioane lei pentru proiectele de investiții/beneficiar și de maximum 5 milioane pentru capital de lucru. Procentul de garantare poate atinge până la 90% din valoarea împrumutului, iar durata maximă a finanțărilor va fi de 72 de luni pentru creditele de investiții și de 36 luni pentru creditele/liniile de credit pentru capital de lucru.
Ajutoarele de stat pot ajunge până la 500.000 Euro/întreprindere/UAT, cu excepția domeniului producției primare de produse agricole, unde beneficiarii pot primi până la 62.000 euro/întreprindere sau de 75.000 euro pentru beneficiarii din domeniul acvaculturii și pescuitului.
Informații suplimentare despre Programul IMM INVEST PLUS
Componenta IMM INVEST ROMÂNIA facilitează accesul la finanțare a întreprinderilor mici și mijlocii şi întreprinderilor mici cu capitalizare de piaţă medie, inclusiv profesioniștii, prin accesarea unuia sau a mai multor credite pentru realizarea de investiții sau credite/linii de credit pentru capital de lucru, inclusiv pentru refinanțarea altor credite de investiții sau cheltuieli destinate achiziției de părți sociale și acțiuni.
Componenta AGRO IMM INVEST este dedicată întreprinderilor mici și mijlocii şi întreprinderilor mici cu capitalizare de piaţă medie, inclusiv profesioniștii, din domeniul agriculturii, pescuitului, acvaculturii și sectorului alimentar.
Componenta IMM PROD are ca obiectiv acordarea de garanții guvernamentale solicitate pentru asigurarea lichidităților și finanțarea investițiilor de către IMM-uri, inclusiv start-up-uri, din zona urbană care activează în sectoare productive.
Componenta GARANT CONSTRUCT are ca obiectiv acordarea de garanții guvernamentale pentru îmbunătățirea eficienței energetice, susținerea investițiilor în domeniul energiei verzi și alinierea la obiectivele de mediul implementate de:
1. IMM-uri şi întreprinderi mici cu capitalizare de piaţă medie din sectorul construcțiilor, inclusiv start-up-uri, precum și arhitecți și birouri individuale de arhitectură
2. Unități Administrativ Teritoriale (municipii, orașe, comune).
Componenta RURAL INVEST ca obiectiv acordarea de facilități de garantare de către stat în mod transparent și nediscriminatoriu pentru creditele de investitii și creditele/liniile de credit pentru capital de lucru acordate fermierilor, întreprinderile mici și mijlocii, precum și întreprinderilor mari din domeniul agriculturii, pescuitului, acvaculturii şi sectorului alimentar.
Componenta INNOVATION are ca obiectiv acordarea de garanții guvernamentale pentru companiile românești inovative și/sau care își promovează produsele și serviciile destinate exportului.