Un anunț făcut joi, 18 martie 2021, de eurodeputatul PPE, Daniel Buda, ar putea da speranțe acelor fermieri care sunt loviți în mod constant de secetă.
Mai exact, potrivit precizărilor lui Buda, 4 miliarde de euro din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) vor fi direcționați către irigații și combaterea secetei.
„Președintele Klaus Iohannis și liderii coaliției de guvernare au convenit asupra Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă. Vestea bună pentru fermieri este că 4 miliarde de euro din PNRR vor fi direcționați către irigații și combaterea secetei. Suma totală de care dispune Planul Național de Redresare și Reziliență este de 30 de miliarde de euro și reprezintă proiecte finanțate din aceste fonduri europene”, scrie europarlamentarul român pe pagina sa de Facebook.
Conform spuselor sale, principalele domenii vizate la finanțare, cum sunt sănătatea, educația, infrastructura, digitalizarea, mediul și agricultura vor produce un salt în dezvoltarea României.
De altfel, 3 miliarde euro sunt destinate îmbunătățirii accesului la servicii de sănătate, prin dezvoltarea rețelei de spitale, crearea de centre medicale integrate în zonele rurale și urbane vulnerabile și dotarea acestora cu aparatură, cabinete cu facilități de screening, diagnostic precoce și monitorizare a pacienților cronici.
Alte 4,5 miliarde euro vor lua drumul dezvoltării rețelei de autostrăzi, în paralel cu promovarea unui transport cât mai puțin poluant.
Totodată, 4 miliarde euro sunt destinate Programului România Educată: școli sigure, curate, cu dotări moderne și laboratoare, dar vom investi și într-o rețea de școli verzi, eficiente energetic și adaptate provocărilor climatice.
În plus, 1,3 miliarde de euro vor fi alocate pentru diversificarea și multiplicarea surselor de energie regenerabilă, 1,5 miliarde de euro alocate pentru împădurirea masivă, 4 miliarde de euro pentru combaterea secetei și irigații, iar 5 miliarde de euro pentru promovarea transportului durabil prin dezvoltarea infrastructurii feroviare.
Mai mult, 2,2 miliarde de euro vor merge către reabilitarea termică a blocurilor și consolidarea clădirilor la cutremur.
„Investițiile propuse prin acest Plan vor duce la crearea de noi locuri de muncă, în special pentru cei afectați de pandemie, la noi oportunități de afaceri, consolidarea antreprenoriatului și creșterea competitivității în economia noastră”, a adăugat Buda pe pagina sa de socializare.
PNRR urmează să fie aprobat de Executivul Cîțu și transmis Comisiei Europene pentru negocieri.
Ce spune Ministrul Agriculturii despre gestionarea apei cu fonduri PNRR
Gestionarea apei, centre de colectare a produselor, Banca pentru Resurse Genetice, învățământul profesional, tranziţia agro-ecologică pentru pieţele locale şi piaţa publică, producția de carne de porc și altele. Acestea sunt câteva dintre proiectele finanțabile prin Programul Naţional de Rezilienţă şi Relansare (PNRR), altele decât cele cu resurse bugetare sau cu resurse din viitorul Program Național Strategic (PNS PAC post-2020), în baza cărora Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) vrea să-i susțină pe fermieri.
Anunțul a fost făcut recent de ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Adrian Oros, în cadrul unei reuniuni pe tema bugetului, care a avut loc în Parlamentul României. De alocarea de fonduri depinde însă rezultatele care trebuie să sosească de la Comisia Europeană (CE).
„Pentru Programul Naţional de Rezilienţă şi de Relansare economică am pregătit 10 proiecte şi aşteptăm rezultatele de la Comisia Europeană. Aceste proiecte încearcă să acopere, să fie în complementare, cu ceea ce avem în Programul Naţional Strategic şi în programele derulate de la bugetul naţional. În afară de acea strategie de gestionare a apei, care este necesară, şi unde avem 6,5 miliarde de euro pentru irigaţii, desecare, drenaj şi prevenirea deşertificării, ne bazăm pe acest PNRR ca să finalizăm tot ceea ce înseamnă gestionarea apei.