Nu mai este o surpriză pentru nimeni faptul că schimbările climatice sunt o realitate, iar această problemă trebuie tratată extrem de serios. Fermierii români au simțit, anul acesta, pe propria piele această realitate dură, seceta distrugând culturile unora dintre aceștia în proporție de 100%. În urmă cu doar câteva luni, Agenția Europeană de Mediu a lansat câteva cifre alarmante privind viitorul agriculturii, având în vedere că schimbările climatice pot duce la o pierdere severă a producției sau chiar la abandonarea anumitor culturi. Cercetările sugerează că efectele schimbărilor climatice ar putea obliga producția de grâu, sfeclă și porumb să scadă cu 50% până în anul 2050 în sudul Europei.
Problema a fost abordată și de realizatorul AGRO TV, Ovidiu Ghinea, împreună cu invitații săi, în cea mai recentă ediție a emisiunii ”Agricultura la Raport”. Unul dintre aceștia a fost Ion Sandu, președintele Societății Meteorologice Române și fost director general al Administrației Naționale de Meteorologie. Acesta a avertizat asupra gravității problemei și a oferit o listă de patru măsuri care trebuie adoptate urgent, pentru a combate efectele negative provocate de schimbările climatice.
”De la început aș vrea să fac următoarele precizări: schimbările climatice despre care vorbim se vor accentua într-un ritm rapid și se vor manifesta prin perioade lungi de secetă foarte grea, cum este cea prezentă și prin cantități enorme de precipitații într-un timp foarte scurt, ceea ce va conduce și la inundații. Având în vedere perspectiva aceasta care nu este optimistă, dacă România nu ia 4 măsuri, atunci impactul fenomenelor produse de schimbările climatice va fi devastator.
Trebuie luate următoarele 4 măsuri:
- Împădurire masivă – Trebuie să se împădurească în România cam 2 milioane de hectare, ca să reducem impactul schimbărilor climatice. Fac referire la cifra de 2 milioane de hectare pentru că am văzut în strategia națională că se prevăd împăduriri de genul 100.000 de hectare. Nu! În România sunt vreo 6 milioane de hectare. Dacă nu ajungem la 8 milioane de hectare de pădure, va fi dezastru.
- Perdelele de protecție – Avem exemplul Bulgariei, care și-a păstrat perdelele de protecție în cadrilater și au producții fără inundații
- Irigațiile – Trebuie continuate și duse la nivelul maxim posibil, pentru că altfel nu se poate lupta cu seceta
- Dezvoltarea sistemului național antigrindină și de creștere a precipitațiilor – Această creștere a precipitațiilor cu 10-15 litri înseamnă enorm într-o perioadă de secetă. Creșterea precipitațiilor să poate face atât cum s-au făcut testele anul trecut, prin avioane, dar se poate contribui și prin sistemul pe care statul român l-a dezvoltat, prin rachetele cu iodură de argint, care contribuie la combaterea grindinei.
Acestea sunt măsurile care trebuie luate de urgență”, a subliniat în exclusivitate pentru AGRO TV președintele Societății Meteorologice Române, Ion Sandu.