Viitorul fermierilor se decide marți! Cum se vor cheltui cele 386 de miliarde de euro alocate prin Politica Agricolă Comună

Parlamentului European va vota marți, 23 noiembrie, în cadrul sesiunii plenare de la Strasbourg, noua Politică Agricolă COMUNĂ (PAC) pentru perioada 2023-2027, se arată într-un comunicat de pe pagina oficială a legislativului european.

Bugetul total al noii Politici Agricole Comună (PAC) este de 386,6 miliarde de euro, cea mai mare linie de finanțare din întregul buget al UE pentru perioada 2021-2027.

Aducând cu sine o serie de reforme majore, noua Politică Agricolă Comună are ambiția de a scădea emisiile de gaze de seră, în conformitate cu politicile ambițioase de mediu ale Comisiei Europene (Green Deal), dar și cu politica Farm2Fork („de la fermă la furculiță”).

Pentru a atinge aceste noi ținte, UE intenționează să micșoreze cantitățile de pesticide, insecticide și îngrășăminte folosite în ferme, fapt care a adus un val de îngrijorare în rândul fermierilor europeni, care se tem că nu vor putea obține recolte ca în anii precedenți.

Reprezentanții PE enumeră, într-un comunicat de presă, câteva dintre cele mai principalele elemente ale reformei vizate de noua Politică Agricolă Comună, și anume: fermele mici și mijlocii vor primi o cotă minimă de plăți directe; tinerii fermieri vor primi sprijin specific din plățile directe și din bugetele pentru dezvoltare rurală din fiecare stat membru; condițiile de muncă în ferme vor fi monitorizate datorită cooperării dintre inspectorii de muncă naționali și agențiile de plăți din cadrul PAC; va fi create o rezervă financiară permanentă pentru situații de criză va ajuta fermierii în perioadele de instabilitate a prețurilor sau a pieței; informațiile cu privire la beneficiarii finali vor fi mai transparente datorită unui instrument de extragere a datelor.

În iunie 2021, negociatorii din partea Parlamentului și a Consiliului au ajuns la un acord privind noul cadru legislativ, care vizează alinierea Politicii Agricole Comune la angajamentele UE în materie de mediu și climă. Mai departe, va trebui ca aceste angajamente să se reflecte în planurile strategice naționale, în practicile agricole și în modul în care sunt alocate fondul de dezvoltare rurală și plățile directe.

Reforma va intra în vigoare în 2023, iar alocarea totală pentru noua Politică Agricolă Comună este de 386,6 miliarde de euro, fiind împărțită pe două mari componente:

– Fondul European de garantare agricolă (FEGA), cu o alocare de 291,1 miliarde de euro, din care până la 270 de miliardede euro vor fi pentru scheme directe de sprijin (plăți directe);

– Fondul european pentru agricultură și dezvoltare rurală (FEADR) cu o alocare de 95,5 miliarde de euro, care include 8,1 miliarde euro din instrumentul NextGenerationEU (dedicat sprijinului pentru redresarea post-COVID19).

Din cele 386,6 miliarde de euro, România va primi peste 21,6 miliarde euro în total, din care circa 14 miliarde vor fi destinate măsurilor FEGA, circa 7 miliarde de euro vor fi alocate pentru dezvoltarea rurală (FEADR), iar 692 de milioane de euro vor veni prin instrumentul NextGenerationEU.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole