Din listele APIA pentru plata unică pe suprafață pe anul 2022 au dispărut nu mai puțin de 36.739 de fermieri, față de anul trecut.
Potrivit directorului general al Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA), Adrian Pintea, acest fapt se datorează în special formelor de sprijin acordate pentru comasarea terenurilor, având în vedere că suprafața agricolă pentru care s-au depus cereri unice de plată a crescut cu aproape 10.000 de hectare.
„În 2007, APIA a început cu 10 forme de sprijin, acum avem peste 100 de forme de sprijin pe care le gestionăm, iar judeţul Mureş este unul dintre cele care au majoritatea formelor de sprijin. Suntem la finalul campaniei de primire a cererilor unice de plată (…) Avem anul acesta, în comparaţie cu anul 2021, mai puţin cu 36.000 de fermieri dar, lucru îmbucurător este că avem cu peste 10.000 de hectare mai mult în comparaţie cu anul anterior. Acest lucru ne arată că toate formele de sprijin şi toate schemele de plată pe care APIA le-a gestionat în decursul anilor, au fost benefice pentru că s-a observat un trend descrescător al numărului de fermieri în fiecare an, dar, în acelaşi timp, suprafaţa a crescut. Categoric că au fost şi fermieri care au ieşit din schema APIA, să spun aşa, pe linie naturală, dar şi formele de sprijin pe care noi le-am acordat pentru comasarea terenurilor au contat”, a declarat Adrian Pintea, marţi, în cadrul Conferinţei de promovare a măsurilor implementate de APIA din Programul de Dezvoltare Rurală 2014-2020, de la Târgu Mureş.
Un răspuns
O întrebare, ce să facem cu paiele și cocenii, nu le ia nimeni, nu sunt centre de colectare, le ducem în fața sediilor Apia sau ce facem pur și simplu cu ele?