ATENȚIE! Trei noi focare de pestă porcină africană într-o singură săptămână!

Pesta porcină africană (PPA) pare să explodeze din nou. Doar în ultima săptămână, trei noi focare de PPA au fost identificate la nivelul a două localităţi, a anunţat Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Buzău, informează AGERPRES.

Unul dintre cele trei focare a fost descoperit într-o exploataţie nonprofesională dintr-o zonă izolată de munte, 16 animale fiind afectate.

„În ultima săptămână au fost declarate trei focare de pestă porcină africană, două sunt pe raza Unităţii Administrativ Teritoriale (UAT) Pogoanele şi unul pe raza UAT Pănătău. Există o presiune virală mare în zona de câmp şi limitrofă judeţului Buzău. Monitorizăm cu atenţia zona şi facem un apel către populaţie de a respecta condiţiile de biosecuritate în exploataţii. Acum două săptămâni urma să închidem un focar, dar în următoarea săptămână au fost declarate alte două focare la Pogoanele şi unul la Pănătău, fiind afectate un număr total de 20 de capete suine, toate în exploataţii nonprofesionale, 16 doar în Pănătău, într-o zonă izolată de deal, munte. Toate animalele au fost ucise, ecarisate prin grija primăriilor, s-au făcut dezinfecţiile, sunt în curs anchetele epidemiologice. Proprietarul de la Pănătău nu cred că va fi despăgubit pentru că nu a respectat condiţiile de biosecuritate. În zona de munte nu mai înregistrat focare de pestă porcină africană de vreo 2 ani”, a declarat purtătorul de cuvânt al DSVSA Buzău, Iulian Moca.

Pe pagina oficială a DSVSA Buzău este publicată o avertizare publică (vezi facsimilul alăturat) privind „evoluția explozivă și tendința extinderii pestei porcine africane”, motiv pentru care „activitatea de comercializare a animalelor vii este suspendată pe o perioadă nedeterminată în toate târgurile de animale autorizate sanitar veterinar de pe raza teritorială a județului Buzău”.

Reprezentanții DSVSA Buzău atrag atenția că orice semn de boală la porci trebuie notificat obligatoriu medicului veterniar teritorial, iar abandonarea, îngroparea eviscerarea, tranșarea, transportul cadavrelor de porci sau hrănirea carnasierelor cu cărnurile provenite de la cadaver, precum și „orice altă intervenție umană asupra cadavrelor, exceptând măsurile dispuse de DSVSA Buzău” sunt interzise, fiind „sancționabile cotravențional sau chiar penal”.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole