Lovitură devastatoare într-o fermă de porci: 3.000 de animale aproape gata de comercializat, ucise de virusul PPA!

După o perioadă în care lucrurile păreau să se fi liniștit, virusul PPA (pesta porcină africană) revine în Buzău cu o lovitură devastatoare, ucigând aproape 3.000 de porci într-una dintre cele mai mari exploatații din județ.

Potrivit Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Buzău, virusul PPA a fost confirmat de un buletin de analiză emis pe 1 iunie 2024 de Institutul de Diagnostic şi Sănătate Animală (IDSA) București.

„Este un agent economic dintre cei care își reluaseră activitatea după o perioadă de aprozimativ un an, un an și jumătate, Este primul ciclu după reluarea activității și se pare că animalele erau destul de mari la momentul contaminării. S-au demarat toate acțiunile specifice – resctricțiile și tot ce înseamnă măsuri din punct de vedere sanitar-veterinar – impuse de declararea unui focar. Absolut tot efectivul, care o are o categorie de greutate 80-100 de kilograme, va fi asanat”, a declarat pentru AgroTV dr. Mirabela Cadar, de la DSVSA Buzau, menționând că efectivul de animale la data declarării focarului de pestă porcină africană rea de 2981 de capete porc gras.

Buzăul n-a mai avut de multă vreme probleme cu virusul PPA în exploatații profesionale, fiind înregistrate doar cazuri izolate în gospodării sau la misterți. Cu toate acestea reprezentanți DSVSA atrag atenția că încă există o încărcătură virală semnificativă la nivelul județului, astfel că pesta porcină africană reprezintă în continuare un mare pericol pentru fermierii care lasă garda jos în privința măsurilor de securitate.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole