20 ianuarie 2022 - 09:47

2,7 miliarde de lei tăiate la rectificare din bugetul pentru pensii și alocații!

Guvernul vrea să taie 2,7 miliarde de lei din bugetul pentru pensii, alocații și ajutoare sociale.

Faţă de cele 38 de miliarde de lei cerute la rectificarea bugetară, Executivul a suplimentat cu doar 9 miliarde de lei alocările bugetare pentru principalele instituţii ale statului, majoritatea dintre acestea fiind echilibrate, cu câteva excepţii, potrivit draftului rectificării bugetare.

Regretabil este că una dintre aceste excepții este tocmai Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale, care gestionează instituţiile ce fac plăţi pentru pensii, alocaţii de stat pentru copii şi ajutoarele sociale.

Astfel, Ministerului Muncii i s-a diminuat bugetul pe acest an cu suma de 2,781 miliarde de lei, de la 53.805 miliarde de lei la 51.024 miliarde de lei, cel mai mare minus înregistrat printre toate instituțiile.  

De altfel, documentul mai indică doar două instituţii cărora le-au fost tăiate bugetele, dar cu sume mult mai mici: Curtea de Conturi, cu un buget diminuat cu 10 milioane de lei, de la 406,35 milioane de lei la 396,35 milioane de lei, şi Senatului României, cu un minus de aproape 4 milioane de lei, de la 236 milioane de lei la 232 milioane de lei.

Pe de altă parte, bugetul Administraţiei Prezidenţiale a fost suplimentat cu 12,47 milioane de lei, cel al Secretariatului General al Guvernului cu 70 de milioane de lei, al Serviciul Român de Informaţii cu 116,9 milioane de lei, iar cel al Serviciul de Informaţii Externe cu 17,25 milioane de lei.

Conform draftului, bugetul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale primește un plus de 150 de milioane de lei.