28 mai 2022 - 13:06

26 Plante pe care ar trebui sa le cresti intotdeauna impreuna

Grădinarii experimentați știu că un amestec divers de plante face o grădină sănătoasă și frumoasă. Mulți cred că anumite combinații de plante au puteri extraordinare (chiar misterioase) pentru a se ajuta reciproc să crească. Studiul științific al procesului, numit plantare însoțitor, a confirmat că unele combinații au beneficii reale unice pentru aceste împerecheri.

Însoțitorii se ajută reciproc să crească și să folosească spațiul din grădină eficient. Plantele înalte, de exemplu, oferă umbră pentru plantele mai scurte sensibile la soare. Vița de vie poate acoperi pământul în timp ce tulpinile înalte cresc spre cer, permițând două plante să ocupe același plasture.

Unele cuplaje previn, de asemenea, problemele dăunătorilor. Plantele pot respinge organismele dăunătoare sau pot atrage erorile rele din speciile mai delicate.

Iată 26 de plante care se descurcă mult mai bine, împreună:

Trandafiri și usturoi

Grădinarii au plantat usturoi cu trandafiri pentru eoni, deoarece bulbii pot ajuta la respingerea dăunătorilor de trandafiri. Arpagicul usturoiului este probabil la fel de respingător, iar micile lor flori purpurii sau albe în primăvara târzie arată foarte bine cu flori de trandafir și frunziș.

Galbenele și pepenii

Anumite soiuri de gălbenele controlează nematodele din rădăcinile pepenei, fără a utiliza tratamente chimice.

Roșii și varză

Roșiile resping larvele de molia cu diamant, care pot mesteca găuri mari în frunzele de varză.

Castraveți și Nasturtiums

Tulpinile de viță de vie din nasturtium le fac un tovarăș grozav printre castraveții și plantele de dovlece în creștere, sugerează Sally Jean Cunningham, maestru grădinar și autor al Marilor Grădinari. Nasturtiums respinge repede gândacii de castraveți, dar pot servi, de asemenea, ca habitat pentru insecte prădătoare precum păianjeni și gândaci măcinati.

Ardei și porumbei

Frunzarii preferau atât pigweed (numit și amaranthus), cât și rame pentru plantele de ardei, într-un studiu realizat în Gara de coastă din Tifton, Georgia. Doar aveți grijă să îndepărtați florile înainte ca buruienile să pună semințele.

Varză și mărar

„Dill este un tovarăș excelent pentru plantele din familia varză, precum broscoli și varza de Bruxelles”, spune Cunningham. Varza susține mărarul floppy, în timp ce mărarul atrage viespile de ajutor care controlează viermii de varză și alți dăunători.

Porumb și fasole

Fasolea atrage insecte benefice care pradă dăunătorilor de porumb, cum ar fi frunze de frunze, viermi de armată și gândaci de frunze. Vița de vie poate urca și pe tulpinile de porumb.

Salată și flori înalte

Nicotiana (tutunul înflorit) și cleful (floarea de păianjen), conferă salatei umbra ușoară în care crește cel mai bine.

Ridichi și spanac

Plantarea ridichilor printre spanacul tău va atrage frunzele de verdeturile sănătoase. Deteriorarea pe care o fac producătorii de frunze pentru ridichea acestora nu împiedică ridichile să crească frumos în subteran.

Cartofi și Alyssum dulce

Alisul dulce are flori minuscule care atrag insecte benefice delicate, cum ar fi viespile prădătoare. Plantează alyssum dulce alături de culturi stufoase precum cartofii, sau lasă-l să se răspândească pentru a forma o acoperire de pământ viu sub arcul de plante ca broccoli. Bonus: parfumul dulce alisum va parfuma gradina ta toată vara.

Conopida și Zinnia pitică

Nectarul din zimnii pitici ademeneste buburuzele și alți prădători care ajută la protejarea conopidei.

Collards și Catnip

Studiile au descoperit că plantarea catnip-ului alături de gulere reduce leziunile cu gândacul pe purici. Planta aromată poate ajuta, de asemenea, la respingerea țânțarilor.

Căpșuni și Love-In-A-Mist

Dragostea înaltă, cu flori albastre (Nigella damascena), „arată minunat plantată în centrul unui șir larg de căpșuni”, precizează Cunningham.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.