26 ianuarie 2022 - 13:35

250.000 de porci, UCIȘI de PPA! ”Ce alte lucruri groaznice trebuie să se mai întâmple?!”

Situația sectorului creșterii porcului în România se înrăutățește pe zi ce trece în ultima perioadă. Pesta porcină africană (PPA) se extinde tot mai mult, iar efectivele de porci din fermele și gospodăriile românești scad văzând cu ochii.

După mai bine de patru ani de la apariția bolii pe teritoriul țării noastre, România a ajuns să mai producă sub un sfert din carnea de porc necesară pentru consumul intern, iar măsurile puse în aplicare de autorități nu par să dea niciun rezultat.

Realizatorul Ovidiu Ghinea a discutat această problemă în emisiunea ”Agricultura la Raport” cu președintele Asociației Producătorilor de Carne de Porc din România (APCPR), Ioan Ladoși. Acesta consideră că, ținând cont de răspândirea PPA, sectorul creșterii porcului trebuie declarat sector calamitat.

”Asistăm la o situație din ce în ce mai gravă. Din cifrele oficiale raportate, practic doar în acest an au fost ucise în jur de 250.000 de animale în România. Le-am băgat în pământ, în loc ca acele animale să ajungă pe mesele românilor. Astfel, în doar 7 luni am pierdut încă 10% din efectivele totale de porci. Oare ce alte lucruri groaznice ar trebui să se mai întâmple pentru ca autoritățile să ia această hotărâre? Sectorul este unul muribund, iar dacă nu vor face nimic sau vor face același lucru pe care l-au făcut în ultimii 4 ani de zile, vom ajunge o țară care să-și importe 100% carnea de porc”, a precizat Ioan Ladoși.

Potrivit ultimei actualizări furnizate de ANSVSA privind pesta porcină africană (PPA), țara noastră avea în 19 august un număr de 476 de focare active.