Uite cum se pot obține 250.000 de euro pentru înființarea de lanțuri scurte de aprovizionare și piețe locale! EXEMPLU CONCRET

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) primește, până în data de 26 noiembrie, cereri de finanțare pentru investiții prin submăsura 16.4/16.4a – Sprijin acordat pentru cooperarea orizontală şi verticală între actorii din lanțul de aprovizionare în sectorul agricol și pomicol din Programul Național de Dezvoltare Rurală 2014-2020 (PNDR 2020).

Fondurile alocate pentru această sesiune se ridică la 40 milioane de euro pentru sM 16.4, la care se adaugă 10 milioane de euro pentru sectorul pomicol (sM 16. 4a). Cuantumul sprijinului acordat prin aceste două submăsuri este 100% nerambursabil, iar valoarea sprijinului este de 250.000 de euro.

Beneficiarii eligibili care pot primi finanțare prin submăsurile 16.4 și 16.4a sunt parteneriatele constituite, în baza unui Acord de Cooperare, din cel puțin un fermier, un grup sau o organizație de producători sau cooperativă, care își desfășoară activitatea în sectorul agricol/ pomicol și cel puțin un partener din categoriile: fermieri, microîntreprinderi și întreprinderi mici, organizații neguvernamentale, autorități publice, unități școlare (inclusiv universitățile de profil), unitățile sanitare, de agrement și de alimentație publică.

Pragul minim de selecție al proiectelor pentru cele două submăsuri este de 10 puncte.

Exemplu concret

Un exemplu de proiect finanțat prin submăsura 16.4 este Dezvoltarea piețelor locale exclusiv prin lanțuri scurte de aprovizionare pentru produse lactate în Bistrița Năsăud.

Semnarea contractului de finanțare s-a făcut în septembrie 2018.

Atunci, doi producători de lapte și produse lactate din zona Sângeorz-Bai, două unități de învățământ, o pensiune agroturistică și un GAL s-au constituit în baza unui acord de cooperare și au solicitat fonduri europene nerambursabile, conform informațiilor furnizate de AFIR.

Inițiativa implementării proiectului a avut la bază faptul că partenerii fermieri producători de lapte și produse din lapte nu aveau un punct de vânzare permanent. Singura modalitate ocazională de valorificare a producției era prin intermediul piețelor agroalimentare organizate periodic în Sângeorz-Băi sau în localitățile învecinate. Aceste piețe nu asigurau însă comercializarea unui procent mare al producției, care era în mare parte irosită – produsele având un grad mare de perisabilitate. Totodată, produsele acestora nu erau vizibile în piață. Acest lucru s-a tradus printr-un număr limitat de potențiali clienți și posibilități reduse de finanțare a activităților de producție și desfacere.

Impactul imediat al implementării proiectului este acela că promovarea produselor lactate montane din zonă conduce la stimularea economiei locale. Zona se va putea dezvolta și din punct de vedere turistic, întrucât alimentele locale au capacitatea de a promova turismul gastronomic. Să nu uităm că Sângeorz-Bai are statutul de stațiune balneo-climaterică.

Valoarea totală a proiectului este de 119 mii euro, din care 100 mii euro reprezintă valoare totală eligibilă a proiectului. Proiectul se află în stadiu de implementare, data finalizării fiind aprilie 2022.

Toți cei interesați să acceseze fonduri europene prin submăsura 16.4 – Sprijin acordat pentru cooperarea orizontală şi verticală între actorii din lanțul de aprovizionare în sectorul agricol au la dispoziție gratuit pe www.afir.info Ghidul solicitantului și anexele aferente acestuia, la secțiunea „Investiții PNDR”, în vederea întocmirii documentației pentru depunerea cererilor de finanțare.

Și nu uitați: termenul limită este 26 noiembrie 2021!

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole