25.000 de motive pentru care merită să cultivăm cânepa!

Joi, 26 august la sediul Stațiunii de Cercetare și Dezvoltare Agricolă din Lovrin are loc sărbătoarea celei mai controversate plante din toate timpurile: Ziua Cânepii 2021!

Deși a fost aproape demonizată pentru asocierea cu vărul său răufăcător, canabisul, cânepa este o plantă-minune care are peste 25.000 de utilizări! De la frânghie, la haine, de la beton, la medicamente….O plantă care crește rapid și tot mai înaltă, care și-a săpat rădăcinile adânc în pământ și a depozitat tone de carbon înapoi în sol, în timp ce tot din el absoarbe toate metalele poluante.

Iar Stațiunea de Crecetare și Dezvoltare Agricolă de la Lovrin și Academia de Științe Agricole și Silvice ”Gheorghe Ionescu-Șișești” și-au propus să-i dedice o mare sărbătoare! Pentru cele 25.000 de motive care fac din cânepă una dintre plantele care ar putea salva planeta!cânepa

Cânepa, o tulpină non-psihoactivă a plantei de canabis, pare că poate face totul. Este una dintre plantele cu cea mai rapidă creștere de pe planetă, este capabilă să depoziteze 15 tone de dioxid de carbon în sol la hectar și alungă buruienile într-o asemenea măsură încât este nevoie de foarte puțin erbicid pentru a o crește cu succes.

Când este plantată într-o rotație a culturilor, cânepa poate fi un imens avantaj pentru fermieri. Lucru care se datorează capacității ei de a extrage metalele grele precum cadmiul din sol, aerisindu-l în același timp cu sistemul său radicular și lăsând în cele din urmă un sol mai sănătos pentru celelalte plante, funcționând practic precum un detoxifiant.

Dar beneficiile plantării de cânepă nu se termină aici și nu se limitează la fermă.

Semințele sale sunt extrem de bogate în nutrienți și pot fi consumate crude sau transformate în lapte sau uleiuri.

Cotoarele sale pot fi folosite pentru a face fibre mai puternice, mai absorbante, mai rezistente și mai bine izolante decât bumbacul.

Iar dacă îmbrăcămintea nu este ceea ce aveți nevoie, puteți face hârtie de cânepă sau chiar beton de cânepă. Da, chiar așa…beton! Din amestecul deșeurilor din lemn rezultate în procesul de fabricare a fibrelor cu un liant pe bază de var și apă, se obține o substanță întărită similară cu betonul tradițional. Cu excepția faptului că acest beton filtrează dioxidul de carbon din aer pe măsură ce se usucă. Ca rezultat, o suprafață de un metru pătrat de ”ciment de canepă” poate strânge echivalentul a 16 kg de dioxid de carbon, pe parcursul ciclului său de viață.

Și toate acestea sunt doar vârful aisbergului, există mult mai multe utilizări aplicate precum izolația care poate fi făcută din cânepă.

Deci, dacă această plantă poate satisface atât de multe nevoi, atunci de ce nu este cânepa plantată peste tot acum?

Cel puțin în România, legislația este extrem de ambiguă în privința culturilor de cânepă. Fermierii sunt de-a dreptul speriați de confuzia pe care o creează cultura de cânepă industrială, versus cânepa considerată ca făcând parte din categoria drogurilor. Rezultatul? Dacă în anii 1980 România avea aproape 50 de mii de hectare cu plantații de cânepă industrială, ceea ce ne asigura la momentul respectiv locul doi pe planetă, în prezent controversata plantă abia dacă se mai găsește pe o suprafață de câteva mii de hectare, la nivel național.

Dacă vreți să aflați mai multe despre ce poate face cânepa pentru agricultură, pentru întreaga planetă, dar și pentru viața noastră de zi cu zi, Stațiunea de Cercetare și Dezvoltare Agricolă de la Lovrin vă așteaptă pe 26 august la Ziua Cânepii 2021! 

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole