29 noiembrie 2021 - 23:30

22.434.000 LEI SUBVENTII AGRICOLE DIN PARTEA UNGARIEI PENTRU DEZVOLTAREA ZONEI MURES

Contractele de finanţare referitoare la Programul de Dezvoltare Economică a zonei Mureş-Câmpia Transilvaniei finanţată de guvernul Ungariei au fost semnate vineri, la Târgu Mureş, în clădirea Universităţii Sapientia.

În cadrul acestui proiect pilot de anvergură, 521 de întreprinderi şi persoane fizice au obţinut finanţări în valoare totală de 1,5 miliarde de forinţi (aprox. 22.434.000 de lei) pentru achiziţionarea de utilaje agricole sau animale de prăsilă, ori pentru întabularea terenurilor agricole în cartea funciară.

Cu ocazia semnării contractelor, Levente Magyar, secretar de stat pentru relaţiile cu parlamentul în cadrul Ministerului Afacerilor Externe şi Comerţului Exterior din Ungaria a afirmat că autorităţile locale şi cetăţenii pot răsufla usuraţi, deoarece programul, în care mulţi nu a avut iniţial încredere datorită experienţelor negative anterioare, a fost demarat.

El a adăugat: succesul demarării programului se datorează existenţei unui guvern solid în Ungaria, credinţei aplicanţilor, activităţii exemplare de organizare desfăşurate de Fundaţia Pro Economica din Târgu Mureş, însărcinată cu derularea proiectului, precum şi sprijinului acordat de guvernul român.

Levente Magyar i-a salutat pe aplicanţii de etnie română adresându-le câteva propoziţii în limba română. El a considerat important faptul că guvernul român a primit în mod pozitiv programul şi manifestă în continuare o atitudine pozitivă. I-a mulţumit în mod special lui Liviu Dragnea, preşedintele PSD spunând că fără sprijinul acestuia proiectul nu ar fi ajuns în etapa actuală.

Secretarul de stat a precizat că în urma semnării contractelor de finanţare, guvernul maghiar va vira subvenţiile, iar aplicanţii îşi vor putea procura utilajele sau animalele de prăsilă în câteva săptămâni. A adăugat că obiectivul final este asigurarea condiţiilor de trai şi ale rămânerii pe plaiurile natale din Câmpia Transilvaniei şi din întregul Ardeal. A subliniat că guvernul maghiar contează pe trecerea cu succes a obstacolului “din data de 8 aprilie” şi pe continuarea programului, care este încă în fază de proiect pilot, şi după alegerile parlamentare din Ungaria.

Mónika Kozma, administratoarea Fundaţiei Pro Economica a declarat agenţiei ungare de presă MTI că aplicanţii puteau depune cereri pentru finanţări de maximum 15 mii de euro (aprox. 70 de mii de lei), fiind obligaţi să asigure un aport propriu de 25% pentru realizarea propriilor proiecte. A adăugat: au fost acordate subvenţii agricole pentru 335 de persoane, iar 71 de persoane vor primi ajutoare băneşti pentru întabularea terenurilor agricole. Totodată, au fost semnate 72 de contracte cu întreprinderi mici şi mijlocii pentru achiziţionarea de utilaje şi cu 40 de întreprinderi agricole pentru achiziţioarea de utilaje şi animale de prăsilă.

Administratoarea a relatat că cei 521 de câştigători au fost selectaţi dintre peste 570 de aplicanţi. Fiind întrebată de MTI, Mónika Kozma a mai spus că numărul exact al aplicanţilor de etnie română nu poate fi determinat, dar proporţia a fost de circa 8-10%.

Ferenc Péter, preşedintele Consiliului Judeţean Mureş a mulţumit guvernului maghiar pentru sprijinul financiar acordat. Politicianul, care este şi preşedintele organizaţiei judeţene a UDMR şi-a exprimat speranţa că programul va continua şi după alegerile din Ungaria.