20 mai 2022 - 06:17

2022, un nou an SECETOS?! ANM: ”Din ultimii cinci ani, în patru am avut secetă”

Anul agricol 2021-2022 se anunță a fi deja unul extrem de dificil pentru fermierii români. Pe lângă creșterile de preț exagerate ale îngrășămintelor și ale celorlalte inputuri, și vremea ar putea genera mari probleme în culturile agricole. Potrivit Administrației Naționale de Meteorologie (ANM), fermierii au intrat în această iarnă cu deficit de umiditate în sol, iar perspectivele pentru perioada următoare nu arată deocamdată îmbucurător.

Daniel Alexandru, șeful laboratorului Agrometeorologie din cadrul ANM, a fost prezent în emisiunea ”Agricultura la Raport”, realizată de Ovidiu Ghinea, și le-a prezentat fermierilor toate datele de ultimă oră legate de starea vremii și a culturilor agricole.

”Traversăm o iarnă care nu prea a semănat a iarnă. Nu am avut perioade de zăpadă, am avut perioade alternante de temperaturi ridicate și temperaturi scăzute, dar nici acestea nu au depășit niște norme care să îngrijoreze agricultorii în ceea ce privește temperaturile foarte scăzute. În lipsa unui strat de zăpadă, plantele care se află acum în teren au niște limite de rezistență față de aceste temperaturi, lucru care poate să afecteze vârfurile de creștere.

Am avut o toamnă secetoasă, dar totuși a fost o toamnă din care s-a intrat destul de ușor în iarnă. (…) Decembrie a adus un aport de precipitații, dar nu putea să acopere deficitul de precipitații de pe ultimele 6 luni. De altfel, din septembrie până în ianuarie avem o medie de precipitații între 90 și 120 de litri, ceea ce e foarte puțin”, a precizat reprezentantul ANM.

Potrivit lui Daniel Alexandru, din ultimii cinci ani agricol, patru au fost secetoși în perioada iernii, ceea ce a creat mari probleme pentru semănate în această perioadă. Astfel, se pare că aceste fenomene care până acum păreau neobișnuite devin ușor-ușor noua normalitate, iar fermierii vor trebui să se adapteze în consecință.

”Din ultimii cinci ani, în patru am avut secetă în perioada de toamnă. E clar că un start de an ca în 2020 din punct de vedere meteorologic nu am mai avut în ultimii cinci ani; a fost un an bun pentru culturile din 2020-2021. Sunt probleme de care nu ar mai trebui să fim surprinși. Trebuie modificat ceva din punct de vedere al tehnologiilor și al perioadei optime de semănat pentru culturile de toamnă. (…) Problema este că nici în iarnă nu avem deocamdată un aport de precipitații care să asigure necesarul pentru perioada de repaus vegetativ, ca să existe perspective bune pentru primăvară.

Avem aceste schimbări climatice pe care, din păcate, unii dintre noi nu le înțeleg. Noi trebuie să înțelegem că clima noastră s-a modificat. Nu mai putem să facem agricultură în același mod, cu aceeași tehnologie, timpi de desfășurare a vegetației, tipuri de culturi, structura culturilor. Trebuie să înțelegem că nu putem să depindem doar de vreme, pentru că au apărut atâtea metode prin care poți să te adaptezi la schimbările climatice”, a mai spus Daniel Alexandru.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.