2022, anul sfârșitului pentru mii de fermieri? ”Există toate șansele să nu mai înființăm nicio cultură”

În zona Moldovei, situația este din ce în ce mai dramatică pentru mulți fermieri care activează în sectorul vegetal. Seceta este din ce în ce mai severă, iar producțiile au ajung la cote derizorii, de sub 1 tonă de grâu la hectar pe multe parcele.

”La noi, grâul a răsărit la început de aprilie. Am întors foarte multe suprafețe de grâu și am semănat floarea soarelui și porumb, sperând că acestea vor avea mai multă șansă, dar se pare că nu. Seceta pedologică e severă. (…) Astăzi am recoltat cea mai bună parcelă de grâu, undeva la 1.700 kg/hectar, dar sunt foarte multe parcele de sub 1.000 kg/hectar”, a spus Florin Platon în direct la AGRO TV, în emisiunea ”Agricultura la Raport”.

În aceste condiții, fermierul cere un sprijin din partea Ministerului Agriculturii, spunând că fără un astfel de ajutor financiar, anul agricol 2022 ar putea fi ultimul pentru mulți fermieri.

”În ceea ce privește ferma noastră, o să punem pe stoc absolut toate cerealele, datorită faptului că trebuie să plătim arende și nu suntem siguri dacă le vom putea plăti, pentru că nu avem cantitatea suficientă. Speranța este la bunul Dumnezeu, poate ne dă o ploaie, ca să nu se usuce absolut tot, porumb și floarea soarelui, să putem să închidem anul agricol fără datorii. Asta ar fi fenomenal.

Dacă nu se intervine din punct de vedere legislativ cu susținere de 50-100-200 euro/hectar la absolut tot ce înseamnă input importat sau din țară, există toate șansele să nu mai înființăm absolut nimic în toamna aceasta. Cu astfel de costuri la motorină și la îngrășăminte, semințe, nu putem fără susținere”, a explicat fermierul Florin Platon.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole