Anul 2022 va unul complicat din punct de vedere al aprovizionării cu produse alimentare, printre care și uleiul, indiferent că vorbim de uleiul de floarea-soarelui, soia sau chiar rapiță, iar asta este una dintre consecințele directe ale războiului din Ucraina.
Conform unei prognoze publicate miercuri de firma de consultanţă în agricultură APK-Inform, cantitatea de floarea-soarelui recoltată în acest an de Ucraina ar putea scădea cu 42%, până la 9,6 milioane de tone, ca urmare a diminuării semnificative a suprafeţelor însămânţate în urma invaziei ruseşti, informează agenția Reuters, citată de AGERPRES.
Ucraina este lider mondial în ceea ce priveşte culturile de floarea-soarelui şi exporturile de ulei de floarea-soarelui, însă, potrivit analiștilor APK-Inform, suprafaţa însămânţată cu floarea-soarelui în țara vecină ar putea scădea în 2022 până la minimumul ultimilor 13 ani, undeva între 4,2 şi 4,4 milioane de hectare, cu 35% mai puţin faţă de nivelul din 2021.
„Reducerea este cauzată de faptul că o mare parte din luptele din Ucraina sunt concentrate în principalele regiuni unde se cultivă floarea-soarelui”, se arată în raportul APK-Inform.
Analiștii estimează că și recolta de rapiţă a Ucrainei ar putea scădea cu 19%, până la 2,52 milioane de tone, în timp ce la producţia de soia s-ar putea înregistra o scădere cu 23%, până la 2,74 milioane de tone.
De obicei, însămânţările de primăvară din Ucraina încep la finele lunii februarie sau la începutul lui martie, însă acestea au fost întârziate semnificativ în acest an, din cauza războiului.
Ministrul ucrainean al Agriculturii, Roman Leshchenko, a declarat recent că suprafaţa însămânţată cu culturi de primăvară ar putea să se înjumătăţească în acest an, comparativ cu nivelul din 2021, până la aproximativ şapte milioane de hectare, faţă de 15 milioane de hectare preconizate înainte de invazia rusească. De altfel, potrivit unor informaţii publicate în cotidianul ucrainean Ekonomichna Pravda, Leshchenko şi-ar fi prezentat miercuri demisia din funcţie, fără a oferi un motiv, însă demisia sa va fi supusă votului Parlamentului.
Într-un astfel de context internațional, deși România produce anual 3-3,5 milioane de tone de floarea-soarelui, situându-se pe locul întâi în UE, înaintea Franței, nu este exclus să asistăm și la noi în țară la o creștere apăsătoare a prețurilor la ulei, fie el de floarea-soarelui sau soia, cu care, de asemenea, ne situăm pe un loc fruntaș în spațiul comunitar.