200 de milioane de euro pentru deșeurile din ferme și ecarisaj

Aproximativ 200 de milioane de euro ar urma să fie alocate prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală (PNDL) pentru construirea unor platforme pentru deșeurile din ferme și ecarisaj, dar și a altora decât deşeurile menajere, pentru localităţi rurale şi urbane.

Anunțul conform căruia acești bani vor fi alocați prin intermediul unui proiect a fost făcut vineri, 14 mai 2021, de Ministrul Mediului, Tanczos Barna, într-o conferinţă de presă susţinută la Târgu Mureş.

„Vom finanţa platforme de depozitare a deşeurilor altele decât deşeurile menajere. Aseară târziu am discutat inclusiv pe o planşă care ar trebui să fie planşa acestor platforme de depozitare care se vor construi, sper, cel puţin în toate comunele şi oraşele astfel încât deşeurile rezultate din construcţii, deşeurile voluminoase gen mobilă, textile, pantofi sau cauciucuri, electrice, electrocasnice, deşeurile din ferme, ecarisajul.

Toată această paletă de deşeuri care nu sunt astăzi gestionate şi nu există nicio locaţie aproape nicăieri în ţară unde pot fi depozitate în condiţii autorizate, să fie făcute. La Bihor, în Oradea cred există o asemenea platformă construită deja, în toate celelalte state europene există asemenea locaţii, sunt containere speciale pentru fiecare tip. Le vom face, le vom finanţa din PNDL. Probabil e următorul program pe care îl vom lansa peste câteva săptămâni prin Administraţia Fondului pentru Mediu, lucrăm la acest lucru”, a declarat Tanczos Barna, citat de Agerpres.

Oficialul de la Mediu a mai adăugat că, prin intermediul acestor platforme, se doreşte să se ofere alternative cetăţenilor, care nu au unde să depoziteze deşeurile provenite de construcţii sau alte deşeuri din gospodării.

„Este extrem de important să oferim o alternativă cetăţeanului la aruncarea în şanţ. Deci noi putem să mergem să controlăm, să amendăm, putem să facem multe dar dacă nu le oferim alternative, lucrurile nu se vor rezolva. Vine acest program prin PNDL, gândit de Ministerul Mediului, implementat prin AFM pentru toate localităţile astfel încât aceste platforme de depozitare temporară să existe. Mai departe reciclatorii, cei care sunt specializaţi pe anumite categorii de deşeuri vin şi preiau deşeurile de acolo. Suma preconizată în PNDL este de 200 de milioane de euro”, a continuat ministrul Mediului.

Noul Cod de Bune Practici Agricole

Anunțul lui Barna privind noua formă de finanțare vine la doar două luni de la anunțul potrivit căruia Noul Cod de Bune Practici Agricole vine cu reglementări adiționale pentru fermierii români, în special în privința gestionării gunoiului de grajd.

Potrivit șefului de la Mediu, felul în care gunoiul de grajd este gestionat reprezintă una dintre cele mai mari probleme cu care se confruntă țara noastră pe partea de mediu.

„Acest cod, această reglementare este extrem de importantă în perspectiva depunerii cererilor unice de plată pe suprafață, pentru că vine și reglementează câteva activități care privesc direct protejarea mediului înconjurător. Problema cea mai mare cu care ne confruntăm noi în România este modalitatea în care gunoiul de grajd este depozitat, este gestionat și împrăștiat. Vorbim aici de platformele de depozitare, vorbim de perioadele în care aceste cantități de gunoi de grajd trebuie să fie depozitate, vorbim de felul cum se duce pe câmp și stă acolo până la împrăștiere și de cantitățile care se împrăștie pe hectar”, a precizat ministrul Mediului pentru AGRO TV la începutul lunii martie a.c..

Potrivit lui Barna, au fost regândite modalitățile de depozitare pentru gunoiul de grajd atât la fermele mici, de sub 8 UVM, cât și la cele între 8 și 40 UVM.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole