22 ianuarie 2022 - 16:56

18 milioane EURO, sprijin pentru legumicultori – Va îndeplini ministrul Oros dorințele fermierilor?

Fermierii care se ocupă de cultivarea legumelor în spații protejate cer sprijin cuplat mai mare! În urma negocierilor purtate de Ministerul Agriculturii cu Comisia Europeană, plafonul financiar pentru sprijinul cuplat vegetal pentru legume cultivate în sere și solarii este de 8.908.590 de euro, însă fermierii cer dublarea acestei sume.

Cererea a fost transmisă către reprezentanții MADR și reiterată de către membrul fondator al Uniunii Salvați Țăranul Român, Ion Păunel, în emisiunea ”Agricultura la Raport”. Potrivit acestuia, fermierii cer suplimentarea sprijinului deoarece acesta este mai mic în comparație cu valoarea din 2014-2015, în timp ce costurile pe care trebuie să le suporte legumicultorii sunt mult mai mari.

”O altă ”mare” realizare a Ministerului Agriculturii este sprijinul cuplat. Din 2014 până în prezent, România beneficiază de anumite sume substanțiale pentru cultivatorii de legume în spații protejate, tomate de industrie, castraveți de industrializare etc. Suma a scăzut constant. În 2014-2015, România a negociat 13,3 milioane euro pentru sectorul legume-fructe cultivate în spații protejate. Dacă în primii ani de zile, această formă de sprijin nu a fost atât de cunoscută și s-a împărțit bugetul la numărul de beneficiari, ușor-ușor oamenii au aflat, iar suprafețele care s-au declarat au crescut constant. Numai că suma a scăzut.

De la 13 milioane euro, domnul Daea ne-a lăsat la 3,4 milioane euro. Am făcut adrese, am venit cu argumente și s-a suplimentat până la 6 milioane euro, adică undeva la 4.600 euro/hectar. În anul 2020, purtând discuții cu reprezentanții de la Minister, am reușit să primim 4.880 euro/hectar. Cerem în continuare revenirea la bugetul inițial, cu suplimentarea acestuia până la 18 milioane euro, pentru că între timp au crescut prețurile la inputuri”, a precizat Ion Păunel.

La această cerere a legumicultorilor, dar și la alte subiecte de mare interes din agricultura românească va răspunde ministrul agriculturii, Adrian Oros, în cadrul emisiunii ”Agricultura la Raport”, astăzi, 31 august 2021, începând cu ora 20:00 în direct la AGRO TV.