Modificări la subvențiile de CRIZĂ de 290.000 EURO/fermă

Noile scheme de sprijin pentru susținerea activității fermierilor din sectorul zootehnic în anul 2022 ar putea suferi câteva modificări față de varianta anunțată inițial de Guvern. Potrivit unor amendamente depuse în Comisia de Agricultură din Senatul României, valoarea sprijinului per UVM pentru crescătorii de porci ar urma să crească, în urma numeroaselor solicitări din partea fermierilor din sector.

Președintele Comisiei de Agricultură din Senat a oferit detalii cu privire la modificări într-un interviu acordat realizatorului Ovidiu Ghinea, în cadrul emisiunii ”Agricultura la Raport”.

”Astăzi am avut comisie în cadrul Comisiei de Agricultură din Senat și am reușit, pe un raport cu privire la legea de aprobare a Ordonanței 51 privind instituirea unei scheme de ajutor de stat pentru susținerea crescătorilor din sectoarele bovin, suin și avicol; este acel ajutor pe cadru temporar al Comisiei Europene cu privire la pierderi pe perioada pandemiei. În 2020 am avut acel ajutor de până la 100.000 euro în sectorul zootehnic, astăzi le mulțumim premierului, ministrului finanțelor și ministrului agriculturii pentru sumele cuprinse în cadrul Ordonanței, ceva mai mari decât în 2020. Comisia a ridicat plafonul de la 100.000 euro la 290.000 euro cumulat.

Noutatea este că am trecut acest proiect de lege de aprobare a Ordonanței, dar cu câteva amendamente, în urma unor discuții cu departamentul tehnic din cadrul Ministerului Agriculturii și Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură. Să sperăm că ceea ce am reușit la Senat va deveni realitate. În proiectul de lege am modificat puțin cuantumurile, acolo unde sectorul suin a solicitat niște modificări. Față de 10 euro/UVM, cât sunt prinși astăzi în Ordonanță, am ridicat la 20 euro/UVM pentru porcul gras și 80 euro/UVM pentru sectorul de reproducție”, a precizat președintele Comisiei de Agricultură din Senat, George Scarlat, pentru AGRO TV.

Reamintim că valoarea totală maximă a schemei de ajutor de stat este de 453.899 mii lei și se asigură de la bugetul de stat, în limita prevederilor bugetare aprobate Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale pe anul 2022 şi este repartizată astfel:

  • 170.250 mii lei pentru sectorul bovine;
  • 167.649 mii lei pentru sectorul suine;
  • 116.000 mii lei pentru sectorul avicol.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole