Ministrul Agriculturii: Nu putem crește subvenția la motorină

tractoristi subventia la motorina teren araturi fermieri culturile motorina arenda, teren arabil subventii control tractor ferma rabla pentru tractoare

În contextul creșterii prețurilor combustibililor pentru mașinile și utilajele utilizate în agricultură, fermierii au cerut o majorare a subvenției pe care o primesc sub formă de ajutor de stat pentru cantităţile de motorină achiziţionate şi utilizate în agricultură. Cu toate acestea, se pare că acest lucru nu este posibil.

Potrivit ministrului agriculturii și dezvoltării rurale, Adrian Chesnoiu, subvenția pentru motorină nu poate fi majorată din cauza unei directive europene. Acesta a explicat într-un interviu acordat realizatorului Ovidiu Ghinea, în emisiunea ”Agricultura la Raport”, care este mecanismul după care se calculează acest ajutor de stat.

”Legat de această situație cu motorina, noi avem o directivă europeană care ne spune așa: statul membru poate să acorde sprijin pentru fermieri prin susținerea unei cote din acciza la motorină, prin diferența dintre plafonul de 21 de euro care se aplică la nivel european și cota maximă de acciză pe care o aplică fiecare stat membru în parte. Mai pe românește, acciza la motorină în România este 1750 lei/tona de motorină. Calculăm 21 de euro, care este nivelul minim sub care nu putem scădea, adică 105 lei, iar prin diferență, avem această sumă de 1.630 lei pe care o alocăm pentru tona de motorină, adică 1,63 lei/litru.

Nu ai altă posibilitate să o crești sau să o micșorezi. Acciza la motorină se actualizează în fiecare an la 31 decembrie, iar fermierii trebuie să înțeleagă că dacă eu aș cere majorarea accizei, n-am face altceva decât să majorăm prețul. Lucrul acesta nu este o soluție, iar asta se aplică în toate statele membre”, a precizat ministrul Adrian Chesnoiu în direct la AGRO TV.

Reamintim că fermierii pot să depună până la data de 2 mai 2022 cererile de plată pentru pentru rambursarea ajutorului de stat pentru cantităţile de motorină achiziţionate şi utilizate în agricultură aferente trimestrul I al anului 2022 (perioada 01.01. – 31.03.2022).

Cererile se depun sau pot fi transmise prin mijloace electronice la Centrele APIA, de către administratorul/reprezentantul legal sau împuternicitul acestuia.

Picture of Florentin Iuga
Florentin Iuga

 NOTĂ  Imaginile folosite au caracter ilustrativ. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

Un răspuns

  1. Gresit. Anul trecut dupa primul trimestru acciza sa redus . Anul acesta sa marit dar nu la valoarea din trimestrul unu al anului 2021. Se poate dar nu va pasa.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

 ATENȚIE!   Orice comentariu trebuie aprobat de un moderator, de aceea pot apărea întârzieri în publicarea lor. Ne rezervăm dreptul de a respinge sau a șterge parțial acele comentarii care nu respectă o conduită civilizată sau sunt contrare normelor legale de comunicare în spațiul public.

Cele mai citite în ultimele zile

PUBLICITATE

  • Banner KWS

  • © AGRO TV 2025 | Toate drepturile rezervate | Este interzisă reproducerea integrală sau parțială, ori distribuirea conținutului, fără menționarea sursei.