Românii mănâncă alimente din Germania, Ungaria și Polonia

Deficitul de balanță comercială cu produse agroalimentare a atins cote alarmante în anul 2020, când România importa cu aproape 2 miliarde de euro mai mult decât importa. La un an distanță, în 2021, deficitul s-a mai redus, pe fondul unui ana agricol excelent cu producții record în sectorul vegetal, arată datele Institutului Național de Statistică (INS).

În topul țărilor din care importăm cele mai multe produse agroalimentare se regăsesc Germania, Ungaria și Polonia, în timp ce produsele noastre merg în țări precum Egipt, Iordania, Iran sau Turcia, a explicat președintele INS, Tudor Andrei, în emisiunea ”Agricultura, o șansă pentru România”

”Din păcate, în toată perioada de tranziție, România a înregistrat an de an deficit în comerțul exterior cu produse agroalimentare, cu excepția a doi ani – 2013 și 2014. Au fost anii în care am avut excedente de peste 300 milioane de euro.

Anul 2020 a fost anul în care am înregistrat un record al deficitului, de aproape 2 miliarde de euro, ceea ce înseamnă foarte mult, în condițiile în care exportul este undeva în jur de 10 miliarde în medie. Din fericire, în 2021, s-a înregistrat o reducere substanțială a deficitului balanței comerciale cu produse agroalimentare. Deficitul este undeva la 500 de milioane de euro, dar să sperăm că nu este o îmbunătățire conjuncturală datorită exportului de porumb, grâu, animale etc.

Mare parte din exportul României este în cadrul Uniunii Europene, aproximativ 58%. Diferența până 100% este în afara spațiului european. Importurile consistente sunt din cadrul țărilor din interiorul Uniunii Europene, în jur de 85%, iar 15% din afara spațiului UE. Țările în care exportăm cel mai mult sunt Egipt, Iordania, Iran, Turcia. Importurile cele mai consistente le avem din Germania, Ungaria, Polonia și Olanda. De altfel, Germania, Polonia și Ungaria sunt țările cu care România înregistrează cele mai mari deficite comerciale pe produse agroalimentare”, a precizat șeful INS.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole