15 August 2022 - 18:42

120 milioane EURO – Fonduri europene pentru tinerii fermieri în perioada 2021-2022

Tinerii fermieri vor beneficia de o alocare financiară substanțială prin submăsura 6.1 în perioada 2021-2022. La bugetul anunțat inițial, de 100 milioane euro, s-ar putea adăuga și cele 20 de milioane rămase neaccesate din măsura actuală dedicată tinerilor din diaspora.

Potrivit afirmațiilor făcute de consultantul Ion Păunel în emisiunea ”Agricultura la Raport”, alocarea financiară dedicată exclusiv tinerilor din diaspora a fost un eșec, fiind doar trei proiecte depuse și niciunul finanțat. 

”Noi am încercat să le explicăm reprezentanților Ministerului Agriculturii că nu este oportună o astfel de submăsură dedicată exclusiv tinerilor din diaspora; nu că am avea ceva cu ei, chiar ne dorim ca tinerii noștri să se întoarcă acasă, doar că logica submăsurii 6.1 este puțin altfel față de alte submăsuri. Un tânăr trebuie să aibă deja o exploatație, să aibă culturile înființate, să aibă animale, teren etc. Ulterior, el poate beneficia de această sumă”, a explicat Ion Păunel pentru AGRO TV.

Banii nu sunt însă pierduți. Consultantul a mai precizat faptul că reprezentanții Ministerului Agriculturii au promis că suma dedicată tinerilor din diaspora va fi redirecționată către bugetul submăsurii 6.1 pentru perioada de tranziție. Astfel, tinerii fermieri vor avea la dispoziție un buget total de aproximativ 120 milioane euro.

”În discuțiile pe care le-am avut în comitetul de monitorizare, vis-a-vis de perioada de tranziție și EURI, deci banii pe care îi vom primi în 2021-2022, am smuls promisiunea Autorității de Management și a reprezentanților MADR că suma neaccesată de către tinerii din diaspora va fi realocată către instalarea tinerilor fermieri, partea de național. Deci vom avea 100 milioane de euro, așa cum a fost anunțat inițial, plus aceste 20 de milioane euro de la submăsura dedicată pentru diaspora. Deci un buget de 120 milioane euro va putea fi accesat de tinerii fermieri în perioada 2021-2022”, a mai spus Ion Păunel.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole