12 milioane de animale ucise în laborator

12 milioane de animale au fost crescute şi ucise în laborator, potrivit unui raport al Comisiei Europene. Scopul invocat este cercetarea, dar multe dintre ele nici măcar nu au fost utilizate în cele din urmă în procedurile ştiinţifice.

Parlamentul European a cerut Uniunii Europene, într-un text adoptat joi, să accelereze trecerea la un sistem care să nu mai folosească experimente pe animale pentru cercetarea științifică.

Europarlamentarii reuniţi la Strasbourg „doresc o finanţare suficientă pe termen mediu şi lung pentru a asigura dezvoltarea, validarea şi introducerea rapidă a unor noi metode experimentale, mai ales prin finanţare sporită în cadrul Horizon Europe”, programul de cercetare şi inovaţie al Uniunii Europene, explică Parlamentul European într-un comunicat preluat de AFP, potrivit Agerpres.

Decizia Parlamentului European, adoptată  aproape în unanimitate: 667 de voturi pentru, 4 împotrivă şi 16 abţineri, a venit în urma studierii unui raport din februarie 2020 al Comisiei Europene, potrivit căruia în 2107, mai mult de 12 milioane de animale (peste 90% şoareci) au fost crescute şi ucise pentru scopuri de cercetare. Multe dintre ele, din motive diferite, nu au fost utilizate în cele din urmă în procedurile ştiinţifice, se mai arată în raport.

Experimentele pe animale au fost interzise în UE din anul 2009, însă doar cu referire la cele realizate pentru produse cosmetice, iar legislaţia actuală stabileşte anumite cerinţe privind bunăstarea animalelor necesare pentru ştiinţă.

Europeralmentarii insistă astfel, ca atunci când recurgerea la animale în cercetare este inevitabilă, în absenţa unor metode alternative, „aceste regimuri de testare ar trebui să aibă loc numai în condiţii optime, care să reducă durerea, anxietatea şi suferinţa animalelor în cauză”, se arată în textul adoptat recent.

Organizaţia de protecţie a animalelor Human Society International a calificat votul de la Strasbourg drept o „oportunitate istorică”, daclarând totodată inițiativa ca fiind un semnal „al necesităţii unei schimbări sistemice în abordarea europeană a ştiinţei şi cercetării medicale” pentru „a se concentra pe tehnologii moderne şi pertinente pentru oameni”.

 

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole