26 ianuarie 2022 - 13:55

11 milioane de euro pentru numărarea populaţiei de urs din România

Un proiect cu fonduri europene în valoare de 11 milioane de euro, care va permite un recensământ al populaţiei de urs brun din România, a fost lansat miercuri şi va fi finanţat prin Programul Operaţional Infrastructură Mare (POIM), a anunţat ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Cristian Ghinea.

„Încercăm să rezolvăm prin fonduri europene o problemă care trenează de mai mulţi ani. După cum ştiţi, în 2016 s-a luat decizia de a se interzice vânătoarea la urşi şi prezumţia era, la acel moment, aceea că există un pericol de exces cu această vânătoare. Altă prezumţie era că evaluările privitoare la numărul populaţiei de urşi nu erau bazate pe cifre foarte solide. La acel moment, prezumţia a fost că e o decizie temporară, urmând să se facă un recensământ pe baze ştiinţifice. Guvernele care au venit ulterior nu au făcut nimic pe acest subiect. Astăzi, abia avem acest proiect, prin care lansăm această numărătoare. Este vorba despre proiectul numit «Implementarea planului naţional de acţiune pentru conservarea populaţiei de urs brun din România», un proiect de 11 milioane de euro care este finanţat din Programul Operaţional Infrastructură Mare, Axa 4 care se referă la protecţia mediului”, a menţionat minstrul.

Ghinea a adăugat că există două linii de investiţii pentru managementul populaţiei de urs. Astfel, în afară de proiectul privind recensământul, se urmărește și implementarea de mijloace moderne de limitare a interacţiunii dintre oameni şi urşi, cum ar fi ridicarea de garduri electrice în zonele cele mai sensibile.

„Acest POIM va fi continuat pentru bugetul european 2021 – 2027 de Programul Operaţional Dezvoltare Durabilă la care lucrăm în aceste zile intens şi cu colegii de la Ministerul Mediului. Vom trimite a doua formă a acestui program operaţional la Comisie. Prin POIM-ul curent sunt 300 de milioane de euro şi suntem la o rată de contractare de 90% pentru aceşti bani pentru Mediu. Vor fi două linii de investiţii. Această numărătoare a populaţiei de urs care se va face prin metode digitale. Deci, vom şti exact cum arată această populaţie şi mijloace de limitare a interacţiunii dintre om şi urs – garduri electrice pentru protejarea oamenilor în zonele cele mai sensibile în care se întâmplă aceste interacţiuni. Este o abordare modernă a managementului unei specii şi o încercare de a limita incidentele nefericite până când vom avea o imagine clară a numărului de urşi şi vom trece la o decizie politică definitivă”, a subliniat Cristian Ghinea.

Proiectul „Implementarea planului naţional de acţiune pentru conservarea populaţiei de urs brun din România” este finanţat cu 53,5 milioane de lei, prin Programul Operaţional Infrastructură Mare (POIM), şi va fi derulat de Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor, ca lider de proiect, în parteneriat cu Regia Publică Locală a Pădurilor Kronstadt din Braşov, Regia Naţională a Pădurilor Romsilva şi Institutul Naţional de Cercetare – Dezvoltare în Silvicultură „Marin Drăcea”.

Prin acest proiect va fi estimată, prin metode ştiinţifice, populaţia de urs brun din România, iar obiectivul general este menţinerea actualei stări de conservare a acestei populaţii şi a habitatului, pe temen lung.