29 mai 2022 - 02:29

100.000 de tone de grâu pentru zile negre. E suficient, e puțin?

Legea privind aprobarea OUG 137/2020 referitoare la acumularea în vederea constituirii ca stoc-rezervă de stat a unei cantităţi de grâu pentru panificaţie a fost promulgată miercuri, 17 martie 2021, de președintele României, Klaus Iohannis.

Este vorba despre o cantitate de 100. لعبة الحظ الحقيقية 000 de tone de grâu pentru panificaţie, urgenţă determinată de necesitatea prevenirii unor dificultăţi în ceea ce priveşte asigurarea necesarului de grâu pentru consumul de pâine pe cap de locuitor în cazul persistenţei unor perioade de criză cu potenţial de recurenţă.

Potrivit Art. 1., alin. (1) al actului normativ citat, se aprobă acumularea în vederea constituirii ca stoc rezervă de stat a cantității de 100.000 tone de grâu pentru panificație, achiziționat potrivit prevederilor Legii nr. 98/2016 privind achizițiile publice, cu modificările și completările ulterioare. casino kuwait

De asemenea, alin. (2), Art. 1 al Legii privind aprobarea OUG 137/2020 referitoare la acumularea în vederea constituirii ca stoc-rezervă de stat a unei cantităţi de grâu pentru panificaţie spune că, prin derogare de la art. 7 alin. (1) din Legea nr. 82/1992 privind rezervele de stat, republicată, cu modificările și completările ulterioare, finanțarea constituirii prevăzute la alin. (1) se asigură din veniturile proprii ale Activității pentru intervenții operative și reîntregirea stocurilor diminuate, înființată pe lângă Administrația Națională a Rezervelor de Stat și Probleme Speciale, conform reglementărilor legale în vigoare.

Nu în ultimul rând, la capitolul cheltuieli aferente contractelor de depozit – custodie și prestări servicii pentru păstrarea produsului constituit, pe timp îndelungat, la operatorii economici specializați, acestea se finanțează în condițiile art. 1 alin. (2).

Stocuri anuale de grâu de circa 250.000 de tone

Administrația Națională a Rezervelor de Stat (ANRS) este un organ de specialitate al administrației publice centrale România, aflat în subordinea Secretariatului General al Guvernului. În mai 2020, ANRS a fost comasată cu Oficiul Central de Stat pentru Probleme Speciale, rezultând Administrația Națională a Rezervelor de Stat și Probleme Speciale (ANRSPS).

Această entitate este finanțată integral de la bugetul de stat, prin bugetul Secretariatului General al Guvernului. ANRS deține stocuri anuale de grâu de circa 250.000 de tone.

În decembrie 2020, statul român anunța că este în căutarea la antreprenori din mediul privat spații de depozitare pentru până la peste jumătate de milion de tone de grâu din rezerva strategică a României.

Astfel, ANRSPS, trecută în 2020 din subordinea Ministerului Afacerilor Interne (MAI) în cea a Secretariatului de Stat al Guvernului (SGG), în luna decembrie a anului trecut o licitație pentru a achiziționa servicii de depozitare (păstrare și conservare) de grâu de panificație, pe o perioadă de 10 ani.

Cantitatea de cereale care urma a fi dată spre depozitare putea varia între 260. كازينوهات اون لاين 000 și 570.000 de tone. Valoarea acordului-cadru, cu durata de 10 ani, era estimată între 149,13 milioane lei și aproape 327 milioane lei. Termenul limită de primire a ofertelor a fost 8 februarie 2021. Acordul-cadru scos la licitație era împărțit în 52 de loturi, care prevedeau cantități de minimum 5.000 și maximum 11.000 de tone.

Pe perioada acordului, până la împlinirea termenului de 7 ani, se va face cel puțin o reîmprospătare a stocului de grâu, prevede documentația de atribuire.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.