Majoritatea produselor de par contin detergenti sintetici, parfumuri, produse petrochimice si alergeni. Din pacate, toate aceste ingrediente au efecte negative asupra parului.
Vestea buna este ca exista o serie de tratamente pe baza de plante pentru tratarea diferitelor probleme ale scalpului si parului.
Infuziile din plante sunt pur si simplu ceaiuri concentrate. Pot fi folosite pentru clatirea parului, pentru realizarea sampoanelor naturale sau pentru diluarea sampoanelor cosmetice.
Urzica imbunatateste circulatia sangelui – Urzica tonifica pielea capului si te ajuta sa stopezi caderea parului.
Ceaiul de urzica – trei – patru cani pe zi, timp de sase saptamani – intareste radacina parului si il face mai stralucitor.
Caneluta stimuleaza cresterea parului
Condurul doamnei sau caneluta este planta cea mai cunoscuta in tratamentele capilare. Frunzele plantei contin sulf, un element care stimuleaza cresterea parului, previne caderea lui si fortifica foliculul pilos.
Musetel pentru un par stralucitor
Solutia pentru a oferi stralucire parului nu este sa il revopsesti, ci sa prepari o infuzie din flori de musetel, care ajuta in principal parul blond sa capete reflexe si accentueaza suvitele blonde.
Cimbrul
Atat cimbrul de camp, cat şi cimbrisorul au o actiune tonica si antiseptica asupra scalpului. Pentru prepararea remediului ai nevoie de un pumn de cimbru la 1 litru de apa. Amestecul se pune la fiert pana se reduce la jumatate de litru. Decoctul se aplica pe par si pe scalp si se lasa sa se usuce. Parul nu se clateste timp de cateva ore.
Iti cade parul? Foloseste ceaiul de brusture!
Brusturele are proprietatea nemaipomenita de a ingrosa firul de par, astfel ca in scurt timp vei putea spune adio parului rar si slab. Cel mai indicat este ceaiul de brusture folosit pentru limpezirea parului dar si uleiul din extract de brusture, pe care il gasesti la orice plafar si poate fi folosit pentru masarea scalpului.
Menta
Infuzia din aceasta planta racoreste pielea si stimuleaza circulatia sangelui. Adaugati doua pliculete de ceai la 500 ml de apa fiarta, lasati-o sa se raceasca, turnati-o intr-un recipient cu pulverizator si introduceti-l in frigider. Pulverizati ceaiul de cateva ori pe zi, direct pe derma.
Lavanda favorizeaza cresterea parului
Impotriva caderii parului, foarte eficienta este tinctura de lavanda, ce poate fi preparata acasa astfel: 50 g praf de planta (obtinut prin macinare) se pun in 250 ml alcool alimentar de 70 de grade. Timp de 15 zile amestecul se agita foarte des, dupa care se strecoara si se depoziteaza in sticlute care se pot inchide ermetic. Masarea radacinilor de par cu tinctura de lavanda (din abundenta) se realizeaza o singura data pe zi, seara. Parul se lasa acoperit maximum doua ore, dupa care se spala bine cu sampon.
Condurul-Doamnei eficace pentru stoparea caderii parului.
Frunzele si florile se folosesc proaspete, fiind necesara o mana din fiecare la o cantitate de 1 litru de apa. Amestectul se pune la macerat timp de cinci sau sase ore.
- Pentru un par stralucitor : rozmarinul, arnica, urzica, patrunjelul.
- Pentru stimularea cresterii parului: urzica, frunzele de piersica, salvia, feriga tanara, lavanda, busuioc si rozmarin.
- Pentru a recastiga echilibrul si pentru a inlatura matreata, se pot folosi plante precum: scoarta de salcie, frunze si radacina de tataneasa, menta, urzica, quassia.
- Pentru conditionare si tonifiere: rozmarin, lemongrass, coada calului, salvie, lavanda, busuioc, coada soricelului, coaja de cires negru, rugina, brusture, urzica, radacina si samnata de pastarnac.
- Pentru par gras: lemongrass, quassia, coaja de lamaie, coaja de salcie, menta, coada soricelului.
- Pentru par uscat: ciubotica-cucului, tataneasa, coaja de portocala, salcam, soc, cuisoare, floare de portocal, brusture, aloe, trifoi.
- Pentru curatare: feriga tanara, coada soricelului, aloe, quassia.
- Pentru alinare si vindecare: chimen dulce, aloe, musetel.