Este interesant să-ți înființezi propria grădină, dar poate fi dezamăgitor atunci când calitatea solului devine o problemă și nu poți cultiva nimic. Dacă întâmpinați probleme cu grădina de acasă, verificați calitatea solului și încercați câteva dintre sugestiile de mai jos pentru a îmbunătăți fertilitatea solului.
Încercați aceste 10 sugestii pentru a crește fertilitatea solului din grădina dvs. de acasă.
1. Modificați textura solului
După ce verificați textura solului, dacă nu este corespunzătoare, încercați următoarele modificări:
Pământ argilos
Dacă aveți sol argilos dur, apa de ploaie s-ar putea scurge. Modificați solul argilos adăugând multă materie organică. Continuați să adăugați compost în fiecare an pentru a îmbunătăți textura și fertilitatea solului.
Pământ nisipos
Modificați solul nisipos introducând câțiva centimetri de materie organică în sol. Continuați să o faceți an de an. Folosiți culturi de acoperire, cum ar fi ovăz, secară sau trifoi pentru a modifica fertilitatea și calitatea solului.
Pământ mâlos
Modificați solul mâlos răsturnând în mod regulat stratul superior al solului. Adăugați compost sau rumeguș vechi. Nu udați în exces soluri mâloase.
2. Plantați plante cu rădăcini adânci
Dacă fertilitatea solului este scăzută, cultivarea anumitor plante vă poate ajuta. Plantele cu rădăcini adânci pot extrage minerale și substanțe nutritive de la adâncime mai mare.
Odată ce aceste plante mor, mineralele și substanțele nutritive sunt returnate în sol lângă suprafață, unde plantele mai mici le pot accesa. Rădăcinile pivotante adânci adaugă, de asemenea, aerare și canale în sol, care vor furniza apă și oxigen plantelor pe care le vei crește.
3. Evitați săpatul
Săpatul sparge solul din gradina ta. Este util dacă trebuie să spargeți argila tare, să întoarceți solul și să amestecați buruienile și iarba în sol. Cu toate acestea, săpatul are dezavantajele sale pentru că poate perturba procesele naturale ale sistemelor de sol și poate reduce fertilitatea solului.
Motocultorul va perturba bacteriile naturale din sol prin distrugerea pungilor de aer și a porozității solului, făcând imposibilă supraviețuirea bacteriilor din sol.
De asemenea, săpatul activează semințele latente de buruieni. Odată ce se întâmplă acest lucru, semințele de buruieni vor ajunge la suprafață, vor crește și vor fura nutrienții de care au nevoie culturile tale.
4. Compost lichid
Compostul lichid ajută la adăugarea multor nutrienți și microorganisme benefice în sol. Fie cumpără compost lichid, fie fă-ți propriul „ceai” de compost.
5. Folosiți o furcă
Dacă trebuie să spargeți pământul din grădină, utilizați o furcă. Acest instrument deschide solul și este mai prietenos cu bacteriile și insectele naturale decât un motocultor. O furcă creează mai multă aerare în sol, în timp ce un motocultor creează mai puțină.
6. Atenție la fân
Rețineți că fânul cultivat comercial este tratat cu erbicide și pesticide care sunt dăunătoare pentru solul grădinii dvs. Când introduceți fân pentru îmbogățirea solului, utilizați fân cultivat organic.
7. Adăugați surse de fosfat
Adăugați fosfat în solul grădinii folosind surse minerale precum fosfatul de rocă moale, fosfatul de rocă tare și fosfatul coloidal. Aceste surse funcționează cel mai bine atunci când sunt adăugate la gunoi de grajd și lăsate să se composteze.
8. Adăugați surse de calciu
Utilizați var pentru a adăuga calciu în sol și pentru a modera pH-ul solului. Alternativ, puteți folosi gips dacă solul dumneavoastră are nevoie de calciu și sulf.
9. Adăugați surse de potasiu
Praful de granit este o sursă de potasiu, dar nu se descompune complet în solul din grădină. În schimb, utilizați glauconit, un mineral cu eliberare lentă care permite potasiului să se descompună încet în sol. Rețineți că glauconitul poate fi destul de scump.
10. Folosiți surse de azot
Îmbunătățiți fertilitatea solului prin adăugarea de făină de varec direct în sol. Această opțiune este costisitoare, dar algele marine conțin magneziu, azot, fosfor, potasiu și sulf.
Făina de sânge este, de asemenea, scumpă, dar are un conținut ridicat de azot. Utilizați făina de sânge cu moderație pentru a evita arderea plantelor.
Făina de pește sau emulsia de pește sunt, de asemenea, bogate în azot, dar unii grădinari nu o consideră organică, deoarece conține aditivi.
Înainte de a înființa o grădină lângă casă, testați calitatea solului și creșteți fertilitatea acestuia folosind metodele de corecție necesare și crescând plante cu rădăcini adânci.