1 miliard de euro de la UE pentru apă și canalizare. Vor ajunge iar pe apa sâmbetei?

Vom avea peste 1 miliard de euro pentru sistemele de apă şi canalizare. Este anunțul făcut de Tanczos Barna, despre fondurile în domeniul mediului din PNRR

Ministrul interimar al Mediului, Apelor şi Pădurilor, Barna Tanczos, a transmis, joi, că România va beneficia de fonduri uriaşe prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) şi va fi obligată să implementeze reforme semnificative pe baza acestui program.

„Vom avea peste un miliard de euro buget pentru dezvoltarea sistemelor de apă şi canalizare în România. Ştiţi foarte bine că avem infringement la acest capitol şi trebuie să avem rezultate concrete, să demonstrăm Comisiei că suntem în măsură să tratăm aceste probleme aşa cum trebuie.”, a afirmat Tanczos, informează Agerpres.

Potrivit oficialului, „Tranziţie verde” este programul Ministerului Mediului care cuprinde mai multe componente de investiţii pe reforme în domeniul mediului, iar managementul apei este un domeniu foarte important. Cea de-a doua componentă din domeniul mediului, anunță ministrul intermimar, este la fel de importantă, partea de păduri şi protecţie a biodiversităţii. Ce de- a treia componentă  este managementul deşeurilor și beneficiază de fonduri pentru platformele de depozitare voluntară a deşeurilor nemenajere.

Tanczos a precizat că la această componentă vor exista sute de primării care vor putea beneficia de finanţare pentru a realiza asemenea platforme.

„Vom finanţa, de asemenea, 15 platforme mari pentru zonele urbane, acolo unde pot fi depozitate deşeurilor din construcţii, de metal, plastic, lemn, cauciucurile, deşeurile periculoase”, a subliniat ministrul Mediului.

Acesta a menţionat că pe componenta de deşeuri, România va finanţa insule inteligente, care în oraşe vor reprezenta punctele unde pot fi depozitate selectiv deşeurile menajere.

„La transportul sustenabil avem o componentă importantă. Vom finanţa pe componenta de deşeuri acele insule inteligente care în oraşe vor reprezenta punctele unde pot fi depozitate selectiv gunoaiele menajere.

Vom finanţa la nivelul fermelor mici şi medii platforme de gunoi de grajd, astfel încât să reducem infestarea apelor supraterane şi subterane cu nitriţi şi cu nitraţi. Este o componentă foarte importantă.

De asemenea, vom finanţa staţiile de biomasă, staţii de biogaz şi vom ajuta agricultura prin aceste investiţii să se conformeze noilor reguli în ceea ce priveşte protejarea apelor”, a spus oficialul.

Planul Naţional de Relansare şi Rezilienţă (PNRR) al României este documentul strategic care fundamentează priorităţile de reformă şi domeniile de investiţii la nivel naţional pentru instituirea Mecanismului de redresare şi rezilienţă. Documentul a fost transmis Comisiei Europene pe data de 31 mai 2021.

Pe data de 28 octombrie, preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunţat, pe contul său de Twitter, că membrii Consiliului Uniunii Europene au aprobat Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă al României.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole