15 aprilie 2021 - 12:00

1.000 euro/luna – salariu oferit de fermierii din unul dintre cele mai sarace judete

Fermierii din unul dintre județele cele mai sărace ale româniei sunt dispuși să plătească salarii de 1.000 euro pe lună. Aceștia susțin că au schimbat politica salarială deoarece sunt nevoiți să satisfacă nevoile angajaților, care sunt mai tentați să plece în străinătate decât să rămână să muncească în țară.

„La fel ca și în alte sectoare de activitate și în fermele agricole au crescut salariile. Problema este că noi suntem dispuși să oferim salarii de 1.000 euro/lună însă, de ani de zile, prețul produselor agricole bate pasul pe loc. Avem subvențiile europene care ne mai reduc din cheltuieli. Noroc că avem tehnică modernă și, astfel, ne-am permis să mai reducem din personal și la cei rămași să dăm salarii bune. Însă, de ce dăm mai mulți bani omului și mai mult se duce la stat. Ar trebui să fie lăsați mai mulți bani oamenilor”, a spus Constantin Cioată, fermier din județul Vaslui, pentru estnews.ro.

Problema nu este doar în sectorul agricol, ci în toate sectoarele, În contextul în care în județul Vaslui sunt printre cele mai mici salarii din România, oamenii de afaceri vasluieni trebuie să își schimbe urgent politica salarială. În ultimii ani, din cauza lefurilor mici, forța de muncă locală a migrat masiv în străinătate, dar și în alte orașe ale țării cum ar fi București, Arad, Cluj, Timișoarea sau Iași.

”Dacă nu vom plăti forța de muncă la nivelul aspirațiilor, nu o vom mai avea. Mi se pare mirajul de a merge în străinătate exagerat, iar mulți nu au reușit acolo. Uitați ce investiții s-au făcut în județ și în țară care stagnează, sunt case construite care nu se mai acoperă. Românii trebuie să înțeleagă că nicăieri nu e mai bine decât aici. Dacă în țările europene se achită salarii de 2.000 de euro și la noi în țară patronii pot achita salarii de 1.200 de euro pentru transportatori, constructori și alte categorii de angajați. La aceste salarii nu va mai pleca nimeni, pentru că și acolo sunt costuri, iar oamenii sunt departe de familiile lor”, a subliniat Ionel Constantin, președintele Camerei de Comerț, Industrie și Agricultură Vaslui.