Mai multe primării din județul Iași au demarat campanii de informare a populației cu privire la ambrozie. Este cazul Primăriei Miroslava care, împreună cu elevii de la Liceul Tehnologic Agricol „M. Kogalniceanu”, se implica în campania de informare în legătură cu efectele ambroziei asupra populației.
„În paralel, angajații primăriei întreprind acțiuni de identificare a terenurilor infestate și de somare a proprietarilor, deținătorilor și administratorilor de terenuri pentru a aplica măsurile aferente combaterii burienii numită științific Ambrosia artemisiifolia. Manifestările pot fi diferite de la o persoană la alta, însă majoritatea oamenilor acuză strănut frecvent, mâncărime nas/ochi, urticarie, secreții nazale abundente, ochi roșii (hiperemie conjunctivală). În plus, mulți dintre acești pacienți sunt predispuși la apariția manifestărilor de astm (dificultăți în respirație, tuse, respirație șuierătoare etc.). De la an la an, tot mai multe persoane dezvoltă alergie la ambrozie, iar vârsta de debut a simptomelor este tot mai mică”, au transmis autoritățile comunei Miroslava, conform ziarulevenimentul.ro.
Proprietarii de terenuri, administratorii drumurilor publice, căilor ferate, cursurilor de apă, sistemelor de irigaţii şi ai bazinelor piscicole, dar şi beneficiarii lucrărilor de construcţii, unde au fost identificate focare de infestare cu ambrozie, au obligaţia distrugerii buruienii.
Metode pentru combaterea Ambroziei
-preventive (evitarea transportării de sol contaminat, mărfuri, produse agricole, sau utilaje din terenuri adiacente invadate);
-mecanice (plantele pot produce ramificaţii abundente după tăiere);
-chimice (floarea pustei are o sensibilitate ridicată la erbicide, astfel încât un singur tratament aplicat la sfârşitul perioadei de fructificare poate să oprească circuitul de propagare al plantei);
-biologice (în anumite tari au fost încercate fără succes metode pentru combaterea biologică a acestei specii)
În Romania, din 2018 exista o legislatie la nivel national de combatere a ambroziei, iar masurile se iau in urma sesizarilor populatiei. Nerespectarea legislatiei în vigoare se sancționează cu amendă de la 750 – 5.000 lei pentru persoanele fizice și cu amendă de la 5.000 lei – 20.000 lei pentru cele juridice.
Ambrozia este una dintre cele mai invazive plante existente pe teritoriul României. Din populația activă a României , aproape 500 de mii de persoane sunt alergice la polenul de ambrozie. O plantă matură de ambrozie poate elibera în atmosferă până la 8 miliarde de grăuncioare de polen iar persoanele sensibile pot fi afectate chiar și de la 1-2 grăuncioare de polen/m3 de aer.
Sezonul de polen de ambrozie începe de obicei la jumatatea lunii iulie si se întinde pana la jumătatea lui octombrie. In funcție de condițiile meteorologice, acest sezon poate începe mai devreme sau poate sa dureze mai mult.