După majorarea TVA-ului la 21%, prețurile din supermarketuri au început să crească semnificativ. Cu toate acestea, fermierii nu au aplicat nicio scumpire, de teamă să nu-și piardă clienții.
Chiar dacă lucrează din greu pentru a-și aduce marfa în piețe, fermierii și apicultorii rămân cu aceleași prețuri ca anul trecut, uneori și cu pierderi din cauza investițiilor costisitoare.
Legumicultorul Ilie Mihai Vlăduț din Vlădeni, județul Iași, spune că deși se află în plin sezon de recoltat, a fost nevoit să păstreze prețurile neschimbate pentru a putea vinde în continuare în piață: „Am rămas cu prețul la roșii la 10 lei kilogramul. Cele pentru suc le avem între 5 și 3 lei kilogramul, asta pentru că sunt mai moi și trebuie folosite cât mai repede. Vânzările sunt destul de puține și dacă mai măream prețul, era posibil să rămânem și fără clienți”.
Și în ceea ce privește fructele de pădure, lucrurile nu stau mai bine. Zmeura și murele se vând la 4 lei suta de grame, în cutii mici: „Așa le putem vinde mai ușor. Clientul fie ia de poftă, fie cumpără pentru copiii. Anul acesta nu este prea grozav când e vorba de aceste fructe. Se strică repede. Le culegem dimineața și le aducem în piață,” explică legumicultorul.
Un alt legumicultor, Geta Luca spune că trece prin aceeași situație: „Deocamdată nu am scumpit nimic, prețurile sunt ca și anul trecut. Nu știm ce o să facem dacă scumpim legumele cu TVA-ul ce l-a băgat guvernul. Rămânem cu marfa nevândută, tocmai acum când suntem în plinul recoltatului. Oamenii nu au bani să mai cumpere și legume de la țărani. Suntem cu toții în aceeași oală. Îmi este și rușine, și milă să cer un leu în plus la clienții mei pe care îi cunosc personal”.
În timp ce fermierii țin prețurile anterioare, pe rafturile din magazine lucrurile stau altfel. Fructele și legumele au crescut chiar și mai mult din cauza cărburanților.
Legumicultorul Silviu Fogoroș spune că deși ia în considerare o ajustare de prețuri, deocamdată a decis să le păstreze: „Momentan nu am crescut prețurile la legume. O avem în considerare, dar vrem să vedem impactul pe care îl are asupra noastră în următoarea perioadă. Ne străduim acum să menținem legumele cât mai sănătoase și să evităm pierderile din culturi”.
Citește și: Ce să nu dai niciodată de mâncare găinilor. Vezi lista de alimente interzise!