Grâul românesc continuă să fie una dintre cele mai atractive mărfuri din bazinul Mării Negre, atât datorită calității, cât și avantajului logistic pe principalele rute de export. Potrivit expertului în piețele de mărfuri agricole, Cezar Gheorghe, România reușește să se mențină competitivă în fața unor mari producători globali precum Rusia, Ucraina, Argentina sau Statele Unite, iar prețul grâului în Portul Constanța rămâne unul stabil, în pofida fluctuațiilor din piață.
Principala destinație a grâului românesc rămâne Egiptul – unul dintre cei mai mari importatori mondiali de cereale. Aici, România se bucură de un avantaj logistic important. Costurile de transport sunt semnificativ mai mici decât ale competitorilor direcți.
”Grâul românesc are în continuare căutare, pentru că noi avem un avantaj al calității și un avantaj al logisticii. Dacă ne uităm la cifre, lucrurile sunt extrem de simple: Până în Egipt, Rusia are 25 de dolari/tonă, România are 20-21 de dolari/tonă; Din Ucraina, dacă pleci cu marfă, ajungi în Egipt cu 29 de dolari/tonă. Batem orice port din Mediterană, pentru că de acolo nu au un cost mai redus de 40-43 de dolari/tonă. Din Argentina până în Egipt, ne costă 50-53 de dolari/tona de marfă. Nu mai vorbim de Statele Unite, care dacă doresc să plece din Golful Americii în aceeași destinație, au un cost de 45-47 dolari/tonă”, a explicat Cezar Gheorghe, la Digi24.
Datele prezentate de expert arată că România se apropie deja de 3,8 milioane de tone de grâu exportate în sezonul actual, dintr-un total posibil de aproximativ 7,5 milioane de tone.
”Grâul românesc rămâne stabil în ceea ce privește prețurile, chiar dacă datele de export ale DG-AGRI ne indică cum că Franța ne-a luat-o înainte cu 80.000 de tone, noi măsurăm ieșirile din Portul Constanța și ne apropiem de cifra de 3,8 milioane de tone exportate până în acest moment. Prețul rămâne unul stabil, în jurul valorii de 193-194 euro/tonă pentru marfa livrată în Portul Constanța.
Calitatea se va căuta și după sărbători, astfel încât marfa românească și grâul românesc va ajunge până în zona de 7,5-8 milioane de tone exportabile în sezonul în care ne aflăm”, a mai precizat Cezar Gheorghe.
Specialistul AGRI Column atrage însă atenția că, în lipsa unei capacități de procesare interne competitive, România continuă să exporte masiv materie primă în loc să creeze valoare adăugată pe lanțul alimentar.





























