Pe măsură ce se apropie sărbătorile de iarnă, gospodarii din toată țara au început să scoată la vânzare porcii crescuți special pentru Crăciun. Prețurile însă i-au luat prin surprindere pe mulți români, în unele zone, kilogramul de porc viu a ajuns și la 50 de lei, aproape dublu față de anul trecut.
În localități precum Grădiștea, crescătorii anunță că porcii din rasa Landrace încrucișată cu Petrein ating deja 100–110 kilograme și sunt pregătiți pentru vânzare. „Cauți un porc pentru Crăciun și nu ai găsit încă? La noi găsești tot ce ai nevoie, greutăți diferite, prețuri bune. Poți lua un porc întreg, jumătate sau doar un sfert, totul proaspăt și în prezența dumneavoastră”, anunță online un crescător local.
Unii producători oferă chiar și pungi de carne proaspătă, gata tranșată și ambalată, cu bucăți asortate: pulpă, mușchi, costiță și fleică la prețuri de 19 lei/kg pentru carcasă.
Un alt anunț care a stârnit reacții aprinse pe internet vine de la un crescător care vinde „Porc viu, 120 kg, crescut bio, cu 50 lei kilogramul”.
Comentariile nu au întârziat să apară: „Ff scump.” „Te băcălești, barosane, cu 50 de lei! S-a făcut 100 kg, să-l mănânci tu cu familia ta”.
În funcție de zonă, porcii vii se vând, în mod obișnuit cu 10–15 lei/kg, însă în anumite regiuni prețul poate urca până la 50 lei/kg. Carcasele tranșate costă în general între 19 și 25 lei/kg.
În supermarketuri prețul începe de la 15 lei/kilogram.
Mulți români preferă să rezerve din timp porcul de Crăciun, pentru a evita aglomerația din decembrie.
Citește și: Crescătorii de porci, vizați de o nouă Ordonanță de Urgență!





























