Deși sunt multe voci care contestă sistemele precum no till sau minimum till, care presupun o prelucrare cât mai redusă sau chiar inexistentă a solului înainte de semănare, fermierii care au avut curajul să implementeze aceste tehnologii se felicită pentru alegerea făcută. Ionuț Olteanu este unul dintre acești fermieri, iar rezultatele sale reprezintă o dovadă a faptului că tehnologia no till funcționează.
Anul acesta, fermierul din Giurgiu așteaptă o producție de grâu de 6,5 tone/hectar, cu o cheltuială de numai 1.200 de lei/hectar, după cum ne-a relatat acesta în emisiunea ”Portret de fermier”.
”Este soiul Avenue, care arăta groaznic în toamnă. Este un soi care arată el însuși rău în prima parte a vegetației, dar cu atât mai mult în sistemul no till, pentru că recuperează foarte mult în primăvară și ajungem la recoltat să avem producții foarte bune. Estimatul acum ar fi de 6,5 tone/hectar, ceea ce este o producție rezonabilă pentru cheltuielile mici pe care le-am avut. Sistemul no till presupune și fertilizare mai puțină, tratamente fitosanitare reduse și atenție mai sporită la toate cheltuielile.
Cheltuielile directe sunt în jur de 1.200 de lei/hectar, cu tot cu costul seminței, cu tratamentele fitosanitare, cu îngrășământ. În trecut, cheltuielile erau cam duble la aceeași cultură, pentru că foloseam o cantitate de sămânță ceva mai mare, tratamentele erau trei sau chiar patru în condițiile anului acesta, acum am făcut doar două. N-am mai pregătit terenul, n-am mai arat, n-am mai discuit, am făcut însămânțarea directă. Cheltuielile cu reparațiile n-au mai fost atât de mari”, a precizat Ionuț Olteanu, pentru AGRO TV.
Rezultatele la cultura de orz sunt chiar mai bune decât la grâu. Care e producția estimată aici, aflați urmărind ediția completă a emisiunii ”Portret de fermier”, realizată de Ovidiu Ghinea.