Ce trebuie să pui în pământ pentru a avea răsaduri sănătoase

Specialiștii în agricultură au un secret atunci când vine vorba de răsaduri sănătoase pentru legume: îmbogățesc pământul cu nisip.

Astfel, grădinarii cu experiență asigură creșterea calității substratului, care va contribui la obținerea de răsaduri sănătoase și viguroase. Asta pentru că nisipul asigură atât umiditatea, cât și aerarea rădăcinilor, atât de necesare creșterii, contribuind în același timp la încălzirea mai ușoară a solului.

Cel mai bun nisip pentru afânarea solului este cel de râu, deoarece nu are în compoziție impuritați de argilă. Uneori, pentru un randament mai bun, nisipul poate fi folosit în combinație cu turba.

Atenție mare, însă, la cât nisip folosiți în amestecul pentru răsaduri! O cantitate prea mare va dăuna substratului, pentru că va grăbi procesul de uscare și va conduce către o lipsă de nutrienți care nu poate asigura o bună dezvoltare a răsadurilor. De aceea, un sol care este deja nisipos are nevoie si de îngrășăminte organice, care au rolul de a asigura o mai bună fertilitate.

În astfel de cazuri, o soluție o poate reprezenta mulcirea solului nisipos, adică prin adăugarea unui strat de materie organică cum ar fi paie, frunze, resturi vegetale sau rumeguș, care vor aduce beneficii răsadurilor fixate în pământul astfel preparat prin reducerea evaporării apei din sol, dar și prin crearea condițiilor favorabile pentru dezvoltarea microorganismelor din sol, care vor deveni sursa celor mai importanți nutrienți.

Există și o rețetă de sol universal pentru răsaduri: 60% turbă dezoxidată, 20-25% compost sau biohumus și 15-20% nisip.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

Pentru a obține informații suplimentare sau pentru a adresa întrebări realizatorilor emisiunii „Ce vor plantele”, folosiți doar adresa de email - cevorplantele@agro-tv.ro

Cele mai citite articole