In ultimii ani, fermierul a trebuit sa se adapteze in primul rand schimbarilor climatice. Ultimii ani au fost departe de normalitatea climatologica, indiferent de anotimp. Am avut culturi de paioase rasarite in februarie-martie, seceta toamna la semanat, primavara sau iarna, cand rezerva de apa aproape ca nu a existat in anumiti ani. Diferente mari de temperatura, cu schimbari bruste, iar culturile intra in vegetatie tot mai firave, sub multi factori de stres.
Prin urmare si data de semanat a cunoscut schimbari majore, in special pentru a fi adaptata rezervei de apa din sol, sau pentru a o conserva cat mai mult. Iar primavara, multe culturi de toamna au suferit pierderi sau perioade de fitotoxicitate, datorita episoadelor tot mai dese cu temperaturi scazute, dupa aplicarea tratamentelor cu produse de protectie a plantelor.
O cultura asupra careia nu se intervine dupa astfel de episoade, pentru a putea fi salvata sau recuperata, va pierde momente importante in dezvoltare si o parte din productie.
Aici intervin biostimulatorii, singura veriga tehnologica care poate recupera cultura dupa aceste etape sau poate limita preventiv efectele.
Cea mai utilizata gama este cea pe baza de aminoacizi. Calitatea unui astfel de produs sta in capacitatea de absorbtie a plantei (de aceea sunt importante produsele pe baza de aminoacizi liberi si peptidele cu lant scurt) si in metoda de extractie utilizata. Plyaminol, cu ambele sale variante, Plyaminol 30 pentru agricultura intensiva si Plyaminol Bio pentru agricultura ecologica, este un produs utilizat si apreciat in ferma din Romania. Produs in Spania, Plyaminol in doza de doar 1-1.2 litri/ha, a salvat culturi de rapita si de cereale paioase dupa o rasarire intarziata, dupa perioade cu temperaturi scazute sau fitotoxicitate. Pentru culturile de primavara si pomii fructiferi asigura preventiv cultura de efectele temperaturilor scazute, inghet, seceta, fitotoxicitate, creste rezistenta plantei la factorii extremi, iar in legumicultura ajuta recuperarea rapida dupa transplantare. Prin cotinutul sau bogat in acid glutamic (precursorul de aminoacizi noi) stimuleaza fiziologia plantelor.
A doua gama de biostimulatori este cea care contine extract de alge, in special ascophyllum nodosum sau eklonia maxima (Kelp). Aceasta gama de produse are un continut important de auxine si citokinine, cu impact pozitiv in polenizare si fructificare, dar si pentru a spori productia culturilor. Omex Bio 20 este un produs special, pentru ca el contine atat extract de alge 28%, cat si o parte nutritionala concentrata N20%-P20%-K20%. Omex Bio este singurul biostimulator nutritional in forma concentrata, recomandat culturilor de cereale, legumelor si plantelor oleaginoase, cu peste 10 ani de utilizare in Romania.
A treia gama de biostimulatori este cea care contine unul sau mai multe substante in forma concentrata, precum triptofanul, acidul pidolic, acidul aspartic sau di-mietil sulphone. GroPlan APlus contine toate cele patru substante intr-un mix patentat denumit R100. Efectele sale sunt: dezvoltarea sistemului radicular, maximizarea productiei de ATP necesara in procesele celulare si de crestere, dezvoltarea xilemului crescand fluxul nutrientilor, cresterea asimilarii azotului, sinteza de aminoacizi si proteine, maximizand productia. GroPlan A Plus este produsul care sustine puternic cultura la pornire dar care, utilizat in ultimele faze de dezvoltare ofera o productie superioara prin consumul intensiv al elementelor nutritive.
Regasiti produsele pe www.agroest.ro si pe www.hectarul.ro